Novi broj Književnog magazina: septembar – decembar 2019.

pesme iz zbirke Manjošu

Novi broj Književnog magazina otvara tekst Radivoja Mikića posvećen Sabranim delima Aleksandra Ristovića (KCNS, 2019). Pišući o ovom izdanju Mikić vidi Aleksandra Ristovića kao sasvim osobenu pojavu u srpskoj književnosti, kao pesnički glas koji je čuvao svoju individualnost.

Objavivši prvu knjigu pesama (Sunce jedne sezone) 1959. godine, Aleksandar Ristović je pokazao da želi da, u trenutku koji je vrlo značajan za našu književnost XX veka, ide svojim putem, ne pridružujući se ni jednom od tada vrlo izazovnih obrazaca pesničkog govora, koje su, između ostalih, reprezentovali Vasko Popa, Miodrag Pavlović i Branko Miljković. Otuda nije nimalo neobično što je prvu knjigu Aleksandra Ristovića među prvima zapazio Danilo Kiš i što je o njoj napisao: „Ova čudesna poezija panteizma i plenera, sama sebi dovoljna poetičnost dokazuju ne samo prisustvo jednog finog liričara nego i jednu novu mogućnost pesme, jednu tihu obnovu, obnovu koja nije u prosedeu, koja nije ni u jeziku, nego u dubinama duha, u senzibilitetu”.

Poeziju u ovom broju književnog magazina objavili su: Miroslav Maksimović, Dejan Aleksić, Olivera Nedeljković, Đorđe Despić, Slađan Milošević, Branislav Živanović, Enes Halilović, Tomislav Marinković, Matija Bećković, Đorđo Sladoje, Dejana Nikolić, Đorđe Kuburić, Marija Vasić Kanački, Nikola Živanović, Monika Herceg, Branislav Matić, Nikola Vujčić, Radmila Lazić, Mirjana Stefanović, Danica Vukićević i Miodrag Raičević. U rubrici Proza mogu se pročitati priče čiji su autori Vasa Pavković, Žarko Radaković i Rade Tanasijević.

Jana Aleksić je pisala o drugom kolu Kritičkog izdanja dela Ive Andrića, a Ivan Lovrenović o književnim istraživanjima Jovice Aćina. U rubrici Osvetljenja objavljeni su i tekstovi Roberta Hodela Nastavak studija i mnoštvo poslova, Kirila Konstantinoviča Filozofija kao uvreda, i Slobodana Zubanovića O jednom fragmentu iz poezije Miroslava Maksimovića.

U rubrici Čitanja objavljeni su prikazi knjiga Jovice Aćina, Stanislava Krakova, Gojka Božovića, Žarka Milenkovića, Nikole Živanovića, Nenada Miloševića, Ivane Dimić, Mikija Šeparda i Predraga Markovića. Ovaj broj Književnog magazina donosi i tekst Dalibora Kličkovića o knjizi Hiljade listova, stotine cvetova: Izabrane pesme iz zbirke Manjošu, najstarije pesničke zbirke Japana.

U ovom broju objavljena je beseda Jovice Aćina prilikom dodele Njegoševe nagrade, kao i slovo Dejana Aleksića povodom dodele nagrade Vasko Popa.

Najnoviji broj Književnog magazina možete čitati >> OVDE.

Podelite sa prijateljima:
Share