Novi broj časopisa BUKTINJA br. 75

Pred nama je novi broj, časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja br. 75, koji uređuje i izdaje Krajinski književni klub iz Negotina, na nešto manje od dve stotine strana i time nastavlja svoju književnu misiju i produkciju donoseći izbor iz srpske, ali i regionalne ili književnosti bivše Jugoslavije.

Krajinski književni klub Negotin

Redakcija u istom sastavu: Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković, Vedran Mladenović i Miloš Zlatković, zajedno sa urednikom Sašom Skaluševićem, predstavljaju časopis.

Na naslovnim stranama se nalaze ilustracije Marice Kicušić iz Negotina, koja se preselila pre nekih dve decenije u Vrnjačku Banju. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjena grafika, a danas gradi uspešnu karijeru ilustratora, širom Srbije ali i u regionu, posebno u Crnoj Gori i Sloveniji. Dobila je mnoštvo nagrada, među kojima su i dve nagrade na Sajmu knjiga 2017, obe za knjige u izdanju “Kreativnog centra”: Nagrada za najlepšu dečju knjigu godine za izdanje “Putovanje po Srbiji” i Nagrada ULUPUDS-a za dečju ilustraciju za knjigu “Male ljubavne pesme”. Takođe lustrovala je „Rečnik slovenske mitologije“ i „Rečnik srpskih mitoloških bića“ Tamare Lujak, knjige su namenjene najmlađim čitaocima. I unutar samog časopisa Buktinja , nalaze se njene ilustracije.

Osim sa teritorije Timočke, odnosno Negotinske Krajine i Srbije u ovom broju takođe su zastupljeni i autori iz regiona, razumljivog govornog i književnog područija. Jer redakcija je oduvek imala za moto Odinov stih:

Biti lokalan a cenjen svuda…

U ovom broju, našli su se sledeći autori u stalnoj rubrici Raskovnik, koja se bavi savremenom poezijom: Stevan Tatalović, Jelena Vukanović, Borivoj Vezmar, Sandra Alek, Tihana Tica, Isidor Igić, Slađana Ristić, Srđan Gagić, Julia Kapornjai, Danijela Repman i Biljana Milovanović Živak.

Savremenu prozu u stalnom odeljku Zublja predstavljaju pripovedači: Savo Stijepović, sa svojim novim rukopisom, odnosno odlomkom romana pod nazivom TRIJUMVIRAT, zaječarski pripovedač i muzičar, Ivan Potić, kao i Negotinka sa privremenim boravkom u Frankfurtu-Dragoslava Veljković Madžar sa svojim kratkim pričama, Miljan Milanović, takođe autor iz Zaječara koji živi u Beogradu a objavljuje knjige kod Partizanske knjige iz Kikinde, profesor iz Negotina, Marko Kostić i takođe Negotinac Damir Pešić koji živi i radi u Brazilu.

Rubrika Fokorelje, donosi portret pesnika, odnosno njegovu bibliografiju i izabrane pesme a to je ovog puta Ivan Novčić, pesnik i esejista iz Kraljeva, koji nakon desetak knjiga i niza pesničkih nagrada, zaista zaslužuje da se naši čitaoci upoznaju malo više sa njegovom poezijom.

Sveti dim je rubrika posvećan prevodima i tu se nalaze četiri prevoda. Tri prevoda su Predraga Crnkovića. Najpre dva savremena danska pesnika, Henrik Nordbrand i Per Ouve Brand, koji su predstavljeni izborom iz svoje poezije i odlomak biografije Stiva Džonsa, gitariste legendarnih Sex Pistolsa, LONELY BOY – priče jedne polne kubure, koja tek treba da se pojavi kao knjiga kod Presing izdavaštva iz Mladenovca u naravnom Crnkovićevom prevodu. Četvrti prevod je izbor iz poezije savremenog čileanskog pesnika Maria Melendesa, u prevodu Predraga Glišića.

https://sinhro.rs/knjizevni-konkurs-trenutak-kad-je-meni-poceo-rat/

Svoje eseje o drugima u Sublimacijama ispisuju: Sanda Ristić Stojanović o Marku Ristiću 120 godina od rođenja koje pada tačno ove godine, Snežana Dabić o pesničkoj knjizi Ljiljane Đurđević Stojković, Ljiljana Lukić o knjizi Anđelka Anušića, Ljiljana Pavlović Ćirić o nagrađenoj zbirci pesama, Đorđa Despića, Stefan Aćimović piše o sovjetskom špijunu Rihardu Zorgeu ali i srpskom Branku Vukeliću, tu je esej o slikarstvu Đure Lubarde, bratanca čuvenog Petra Lubarde, i Gordana Simeunović koja piše o knjizi Zvonka Kranovića.

Deo Terroire (Teroar) u časopisu je posvećen ovoga puta razgovoru sa supružničkim parom Sanjom Savić Milosavljević i Mladenom Milosavljević koji su osnovali i pokrenuli izdavačku kuću „Bedem“, zašta oni kažu :”Simbolika naziva „Bedem“ u tom smislu označava onu silu koju smo, nepodržani ničim drugim spolja do sopstvenim voljom i radom, u stanju da emitujemo i podelimo sa onima koji su spremni da nas prepoznaju.”

I ovaj broj se objavljuje zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Negotin. Što se tiče promocija one će se održavati u skladu sa epidemiološkom situacijom, odlukama i preporukama koje budu donete u narednom periodu.

U međuvremenu broj 75, časopisa za književnost i umetnost Buktinja, može se naći i čitati ovde.

Podelite sa prijateljima:
Share