Nova sveska časopisa Detinjstvo, broj 4/2014.

Knjige-u-biblioteci
Foto: vodiczadecu.com

U novoj svesci časopisa Detinjstvo, broj 4 za 2014. godinu, u rubrici Nova istraživanja možete čitati o Ruždijevim romanima za decu “Harun i more priča” i “Luka i Vatra života”, zatim o frazeologiji u pripovetkama Mome Kapora, romanu “Nebo nad cirkusom” Raleta Damjanovića, kratkim pričama Olivere Šijački, kao i fantastičnim bićima u bajci “Baš Čelik”, dok se roman Desanke Maksimović „Pradevojčica“ sagledava u svetlu obredno-običajne prakse.

U ovom broju Detinjstva predstavljeno je književno delo Uroša Petrovića kroz tekstove Nikolaje J. Paulica “Hronotop savremenog fantastičnog romana za decu i mlade (na primeru romana Nila Gejmena i Uroša Petrovića)” i Gordane Glavinić “Zagonetanje Uroša Petrovića ili pohvala mudrosti za čitaoca 21. veka”.

Radovi u okviru rubrike Književnost za decu i likovni medij obrađuju temu knjige za decu u vreme razvijenih vizuelnih komunikacija i razmatraju upotrebu književnih tekstova za decu u likovnim aktivnostima predškolske dece. U ovom broju Detinjstva tekst Dubravke Zime posvećen je književnom radu i sećanju na Zvonimira Baloga.

Ogledalo kritike objavljuje tekstove Jelene Panić Maraš, Gordane Maletić, Dobrivoja Stanojevića, Cvijetina Ristanovića, Voje Marjanovića, Anđelka Erdeljanina, Ivane Ignjatov Popović, Ivane Mijić Nemet, Brankice Živković, Zorice Turjačanin, Vesne Jovanović i Ružice Jovanović.

Tekstove objavljene u novom broju časopisa Detinjstvo možete preuzeti >> ovde.

Podelite sa prijateljima:
Share