Nova onlajn knjižara koja podržava nezavisne prodavce

Onlajn knjižara Bookshop.org osnovana je početkom 2020. godine sa ciljem da podrži rad malih nezavisnih knjižara koje u poslednje vreme gube bitku sa Amazonom i velikim knjižarskim lancima.

onlajn knjižara

Opisana kao „revolucionarni momenat u prodaji knjiga“, Bookshop.org je stigla kao alternativa Amazonu, a korisnicima omogućava da prilikom kupovine podrže nezavisne lokalne prodavce, čiji posao često trpi zbog gigantskih izdavačkih kuća, prenosi PC Press.

Novo online mesto za ljubitelje knjiga nastalo je zahvaljujući Endiju Hanteru, piscu i jednom od osnivača sajta Literary Hub, a njegov najveći značaj je u tome što malim lokalnim prodavcima omogućava da kreiraju svoje virtuelno prodajno mesto u okviru sajta. Portal se u januaru pojavio na području Sjedinjenih Američkih Država, a u nezgodno vreme – budući da je malo nakon toga počela pandemija.

Prvobitno je bilo uključeno 250 knjižara, da bi se taj broj do danas popeo na 900. U februaru je profit bio oko 50 hiljada dolara, već u martu se zarađivalo 50 hiljada dolara dnevno, u aprilu se ta cifra popela na 150 hiljada, a u junu je zabeležen prihod od čak milion dolara za samo jedan dan. Platforma je do sada skupila oko 7, 5 miliona dolara za nezavisne knjižare širom Sjedinjenih Američkih Država.

Tako je nova online knjižara spasila mnoge manje prodavce, budući da su se od početka pandemije prihodi smanjili. Kreator veruje da tajna uspeha leži upravo u tome što su čitaoci želeli da podrže svoje lokalne prodavce, budući da su male knjižare već neko vreme u opasnosti, najviše zbog rasta kompanije Amazon, a virus korona je proces samo dodatno ubrzao.

„Bilo nas je četvoro zaposlenih i ja, radili smo od kuće, ustajali što smo ranije mogli i odlazili u krevet što smo kasnije mogli, kako bi sve ovo uspelo. Bilo je kao vožnja rolerkosterom” rekao je Hanter. „Ali pružilo nam je izuzetno zadovoljstvo, jer smo sve vreme dobijali poruke iz knjižara u kojima je pisalo ‘Hvala Bogu što ste se pojavili, platili ste nam kiriju, platili ste naše zdravstveno osiguranje ove godine’. Ako već planirate da radite u sumanutim okolnostima i pod ogromnim stresom, dobro je da makar radite nešto zbog čega se dobro osećate“ – zaključuje Hanter.

Onlajn knjižara Bookshop.org je u Veliku Britaniju trebalo da stigne 2021. ili 2022. godine, ali je zbog velikog uspeha proces ubrzan. Male knjižare širom sveta nadaju se da će platforma stići i u njihov kraj.

Izvor: The Guardian

Podelite sa prijateljima:
Share