Nova knjiga Slobodana Zubanovića u izdanju Arhipelaga

Pisci_Slobodan_Zubanović
Slobodan Zubanović

U pesničkoj ediciji Arhipelaga objavljena je nova knjiga pesama jednog od vodećih savremenih srpskih pesnika Slobodana Zubanovića Trebalo bi to da pročitaš. Obeležena indikativnim podnaslovom Poslednje pesme i jedna stara, ova knjiga sabira jedno pesničko i životno iskustvo predstavljajući ga u njegovim jezgrovitim i pronicljivim oblicima.

Naslovna_Trebalo bi to da procitas

Zubanovićeva lirika pokazuje se kao odgovor na čuda i užase svakodnevice. U njegovim promišljenim stihovima progovara jezik savremenog trenutka, prelamaju se značenja dospela iz sveta politike, ideologije, tehnologije ili ekonomije, oživljavaju najstariji i najnoviji slojevi iskustva.

U pesmama iz knjige Trebalo bi to da pročitaš preispituje se iskustvo gradskog života i samerava sa iskustvom života u prirodnom okruženju.

Otvorene za izazove savremenosti, od jezičkih, tehnoloških i saznajnih do društvenih, političkih i ideoloških, pesme Slobodana Zubanovića jesu sugestivna lirska hronika modernih vremena.

Knjiga pesama Trebalo bi to da pročitaš donosi niz pesama antologijske vrednosti u kojima je sažeto i iskazano iskustvo ovog vremena u kome su vrednosti odbačene u korist varljivih i potrošnih stvari.

Slobodan Zubanović (Beograd, 1947), pesnik i esejista, nekadašnji urednik Književnih novina i Književnog magazina, objavio je nekoliko knjiga eseja i dvanaest knjiga pesama, među kojima su: Reporter (1986), Strategija lirike (1995), Sarkofag (1998), Save as (2005) ili Soneti sa sela (2009).

Pesme Slobodana Zubanovića prevođene su na engleski, ruski, francuski, italijanski, nemački, poljski, rumunski, beloruski, kineski, švedski, slovenački i makedonski jezik.

Zastupljen je u mnogim antologijama poezije.

Zubanović je dobitnik najvažnijih pesničkih nagrada: „Zmajeve nagrade“, nagrade „Desanka Maksimović“, „Disove nagrade“, nagrade „Vasko Popa“, „Milan Rakić“, „Isidora Sekulić“.

Podelite sa prijateljima:
Share