Nova izdanja “Ranih jada” i “Enciklopedije mrtvih” Danila Kiša

arhipelag-kolaž-kiš

Nova izdanja “Ranih jada” i “Enciklopedije mrtvih”, nekih od najpoznatijih knjiga Danila Kiša, objavljena su upravo u okviru reprezentativne kolekcije Dela Danila Kiša u 10 knjiga koju ekskluzivno objavljuje Arhipelag.

Nova izdanja Kišovih knjiga “Rani jadi” i “Enciklopedija mrtvih”, koje se nalaze i u obaveznoj lektiri za osnovne i srednje škole u Srbiji, objavljena u vrlo kratkom roku, pokazuju koliko je veliko interesovanje za književnost ovog pisca.

Između septembra 2014. i februara 2015, kada se navršava 80 godina od piščevog rođenja, Arhipelag je objavio Dela Danila Kiša u deset knjiga. U ovom izdanju, koje je priredila Mirjana Miočinović, objavljena je celokupna fikcijska književnost Danila Kiša, od priča i novela do romana, od pesama do pozorišnih i TV drama i filmskih scenarija. U ovom izdanju nalaze se rani romani “Mansarda” i “Psalam 44”, potom knjige iz porodičnog ciklusa: “Rani jadi”, “Bašta, pepeo” i “Peščanik”, tri knjige iz piščevog novelističkog ciklusa: “Grobnica za Borisa Davidoviča”, “Enciklopedija mrtvih” i posthumno objavljena knjiga “Lauta i ožiljci”, “Pesme/Elektra” i knjiga drama i filmskih scenarija “Noć i magla”.

Nedavno je Arhipelag na Međunarodnom sajmu knjiga „Trg od knjige“ u Herceg Novom dobio Nagradu za najbolju ediciju godine za Dela Danila Kiša u deset knjiga.

Ranije je ovaj izdavač objavio Izabrane poetičke spise Danila Kiša u tri knjige koji obuhvataju “Čas anatomije”, “Gorki talog iskustva”, kao i “Poslednje pribežište zdravog razuma”, knjigu izabranih eseja u kojoj Kiš odgovara na pitanje: „Zašto pišem?“ i u kojoj kaže koja su dva ključna pitanja na kojima polažu ispit svi pisci XX veka. Arhipelag je ekskluzivni izdavač dela Danila Kiša za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Knjige Danila Kiša, bolje od ma čega drugog, pokazuju da sve nije književnost, ali da književnost može biti najbolji deo našeg iskustva. Delo Danila Kiša potvrđuje piščeve reči s početka osamdesetih o „veličanstvenom mehanizmu koji ne dozvoljava da se svet obesmisli, da reči izgube svoje značenje“, navodi se u saopštenju izdavača.

Podelite sa prijateljima:
Share