Nova izdanja Njegoševih sabranih dela

Pisci_P_P_Njegoš
Petar Petrović Njegoš

U cilju obeležavanja 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša, dve izdavačke kuće pripremile su sabrana i izabrana dela ovog pesnika.

Izdavačka kuća “Štampar Makarije” obeležila je jubilej objavljivanjem najpotpunijeg izdanja sabranih Njegoševih dela u sedam tomova. Izdanje obuhvata sva kanonska dela Njegoša: “Svobodijadu”, “Glas kamenštaka”, “Ogledalo srpsko”, “Luču mikrokozmu”, “Lažnog cara Šćepana Malog” i “Gorski vijenac”.

Prema rečima Gojka Božovića, priređivača Njegoševih sabranih dela, u sedmoj knjizi su dve Njegoševe priče, beležnica, duhovni deo piščevog testamenta i pisma velikog književnika, vladara i vladike kojima se zaokružuje veliko zaveštanje jednog od kanonskih pesnika srpskog i evropskog romantizma u novom reprezentativnom izdanju.

Za Božovića je ključna modernost Njegoševih spevova koji kao i svako veliko književno delo, govore i o dramama našeg vremena i života, prenosi RTV.

S druge strane, korisnici savremenih uređaja koji su se opredelili za čitanje sa ekrana, mogu kupiti elektronsko izdanje najvažnijih Njegoševih dela koja je objavila Književna radionica Rašić.

Elektronska knjiga “Dela Njegoševa”, izrađena u formatima epub i mobi, a takođe i kao Android aplikacija, sadrži obiman izbor Njegoševih najvažnijih dela.

Sadržaj čine: “Gorski Vijenac”, “Luča mikrokozma”, “Lažni car Šćepan Mali”, “Slobodijada”, “Glas kamenštaka”, “Pustinjak cetinski”, “Kula Đurišića – Čardak Aleksića”, “Prozni zapisi”, “Noć skuplja vijeka”, te “Izabrana pisma”.

“Dela Njegoševa” biće dostupna na internet stranicama KrR i u najvećoj internet knjižari “Amazon”, a promotivna verzija ove knjige, koja sadrži samo “Gorski vijenac”, moći će besplatno da se preuzme u verziji za Android uređaje iz internet prodavnice Google Play, saopšteno je na sajtu ove izdavačke kuće.

Podelite sa prijateljima:
Share