Nova izdanja knjiga Srđana V. Tešina

Srđan V. Tešin
Srđan V. Tešin

Izdavačka kuća Književna radionica Rašić objavila je elektronsko izdanje izabranih dela Srđana V. Tešina u pet knjiga.

Ranije objavljenoj “Antologiji najboljih naslova” pridružena su Tešinova dela “Kazimir i drugi naslovi”, “Kroz pustinju i prašinu”, “Alternativni vodič kroz Vavilon”, kao i zbirka priča “Ispod crte”.

Na ovaj način reprezentativno je predstavljen pripovedački, romansijerski i esejistički opus jednog od najinventivnijih srpskih autora srednje generacije.

* * *

Povodom svoje najnovije knjige “Priče s Marsa” objavljene nedavno u izdanju Arhipelaga, Tešin je rekao:

“Priče s Marsa” su vrlo lične i autobiografske, proživljene su, nisu puke stilske vežbe… Ovu knjigu sam pisao pet godina. Ja znam zašto pišem kratke priče, a ne romane, drame ili poeziju. Odgovor je prost: jer ne postoji drugi način da ispričam svoju priču.

– U kratkoj priči, a naročito u fleš fikcijama ekstremne kratkoće ima taman onoliko reči i rečenica koliko je potrebno da se ispriča priča, ni reč više, ni reč manje – naglašava Tešin. – Kratkoća i sažetost kratke priče jesu, već sami po sebi, visoko motivišuće odlike i za pisca, i za tekst, i za čitaoca, što je za pisanje koliko i za čitanje kratkih priča od presudne važnosti. Kratka priča je – koliko i njen derivat fleš fikcija – protejski, otvoreni prozni žanr. Sažetost i kratkoća ključne su osobine ovih proza koje, zapravo, mogu biti sve.

Priče iz knjige “Priče s Marsa” nalaze se u više antologija savremene srpske priče, a jedna od njih uvrštena je nedavno u “Antologiju najboljih evropskih priča” koja izlazi u SAD.

Podelite sa prijateljima:
Share