Nova izdanja knjiga priča Mihajla Pantića u Arhipelagu

Dve knjige priča Mihajla Pantića, Ako je to ljubav i Novobeogradske priče, doživele su ovih dana nova izdanja u Arhipelagu.

knjiga priča

Pantićeva najčitanija knjiga priča Ako je to ljubav upravo je objavljena u svom desetom izdanju. Objavljena prvi put 2003. godine, knjiga Ako je to ljubav nagrađena je Andrićevom nagradom za knjigu priča godine, potom nagradama „Karolj Sirmai“ i „Zlatni Hit Liber“, dok je u Rusiji dobila nagradu „Jugra-Rusija“.

U knjizi Ako je to ljubav srećemo pripovedanje o elementarnim stvarima. Pantićeve priče kreću se u rasponu od ljubavi do smrti, od grada do reke, od sna do prijateljstva. Pantić najviše govori o neuporedivim trenucima ljudskog života u kojima se otvaraju duboki uvidi u svakodnevicu, u sopstvenu intimu, u bliže i dalje okruženje, u ono što volimo ili u ono što težimo da razumemo. U knjizi Ako je to ljubav najviše srećemo upečatljive priče o ljubavi i smrti. O časovima u kojima nas emocije povuku u visine otkrića ili nas prizemlje u prazninu svakodnevice odavno se u srpskoj prozi nije pisalo tako ubedljivo kao u pričama Mihajla Pantića iz knjige Ako je to ljubav.

Uporedo s desetim izdanje knjige Ako je to ljubav, Arhipelag je objavio i deveto izdanje knjige Mihajla Pantića Novobeogradske priče. Prepoznate u književnoj kritici kao knjiga preloma u Pantićevoj prozi, Novobeogradske priče su nesvakidašnje i upečatljive hronike novog grada. U ovim pričama Novi Beograd je težišna osa jednog sveta i povlašćeni prostor pripovedanja, mesto neobičnih susreta i događaja, novi grad koji postepeno stiče svoju istoriju i upoznaje njene izazove.

Za knjigu Novobeogradske priče, koja je prvi put objavljena 1994. godine, Mihajlo Pantić je svojevremeno dobio Nagradu Borbe za najbolju proznu knjigu godine, podsetio je u svom saopštenju Arhipelag.

Priče Mihajla Pantića prevedene su na dvadesetak jezika i uvrštene su u mnoge antologije u Srbiji i svetu. Posebna izdanja Pantićevih knjiga priča objavljena su na francuskom, engleskom, ruskom, nemačkom, italijanskom, bugarskom, ukrajinskom, slovenačkom, slovačkom, makedonskom i mađarskom jeziku.

Podelite sa prijateljima:
Share