Nova istraga o smrti nobelovca Pabla Nerude

Čile će još jednom pokušati da razreši misteriju šta je zaista ubilo pesnika nobelovca Pabla Nerudu, za koga mnogi veruju da je otrovan u vreme diktature Augusta Pinočea, saopštio je u utorak sud.

Pablo Neruda
Pablo Neruda. Foto: Wikipedia

Apelacioni sud u Santjagu naložio je ponovno otvaranje istrage o smrti Pabla Nerude, koji je bio istaknuti član čileanske Komunističke partije kada je vojni diktator Augusto Pinoče preuzeo vlast 1973. godine, javlja France 24.

„Određuje se ponovno otvaranje istrage kako bi se proveli postupci“ koje su zatražili podnosioci pritužbe, a koji bi „mogli doprineti razjašnjenju činjenica“, naveo je u svojoj presudi žalbeni sud u Santijagu, objavila je agencija AFP.

Ponovno otvaranje istrage zatražila je rodbina pesnika i Komunistička partija, čiji je Neruda bio član.

Presudom alepacionog suda stavljena je van snage odluka o zatvaranju istrage o uzrocima smrti Pabla Nerude, koja je doneta u decembru.

Pablo Neruda umro je 23. septembra 1973. godine, 12 dana nakon Pinočeovog puča protiv socijalističkog predsednika Salvadora Aljendea, inače velikog Nerudinog prijatelja.

Pretpostavka o atentatu pojavila se 2011. nakon otkrića Manuela Araje, koji je preminuo u junu 2023. godine, tada mladog aktivista i Nerudinog pomoćnika i vozača.

Prema toj teoriji o trovanju, Pablo Neruda je umro od injekcije dan pre odlaska u Meksiko, odakle je iz egzila planirao da predvodi opoziciono delovanje protiv Pinočeovog režima.

Zvanična verzija do tada je bila da je Neruda umro od raka prostate.

Telo pesnika je ekshumirano je u aprilu 2013. iz kripte u čileanskom mestu Isla Negra gde je počivao od 1992. godine.

Francuska agencija podseća da je, prema zvaničnim podacima, diktatura Augusta Pinočea, koja je trajala 17 godina, iza sebe ostavila oko 3.200 žrtava, uglavnom levičarskih aktivista i drugih osumnjičenih protivnika njegovog režima.

Izvor: Danas.rs

Podelite sa prijateljima:
Share