Nina Jargekov u Srbiji

Poznata francuska književnica Nina Jargekov, autorka romana Dvojno državljanstvo, boravi ove nedelje u Beogradu i Srbiji.

Nina Jargekov je juče održala književno veče u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu, večeras nastupa u Domu omladine u Beogradu, dok će sutra, 7. decembra nastupiti u okviru Novosadskog književnog festivala „Razgovori o ljubavi prema čitanju“, na brodu Zeppelin.

Nina Jargekov će tokom boravka u Beogradu posetiti i nekoliko kulturnih i obrazovnih institucija, među kojima je i poseta Narodnoj biblioteci Srbije, razgovor sa učenicima Filološke gimnazije u Beogradu i studentima Filološkog fakulteta u Beogradu. Jargekov će imati i više susreta sa piscima i čitaocima u Srbiji.

Nina Jargekov dolazi u Srbiju na poziv Francuskog instituta u Srbiji i Izdavačke kuće Arhipelag.

Srpsko izdanje romana Dvojno državljanstvo, koje se upravo pojavljuje u izdanju Arhipelaga, prvo je izdanje ovog romana Nine Jargekov izvan francuskog jezika. Srpsko izdanje knjige podržali su Francuski institut u Srbiji i francuski Nacionalni centar za knjigu.

Za ovaj roman, objavljen krajem prošle godine u Francuskoj, Nina Jergekov je dobila Nagradu „Flor“. Roman je izazvao veliku pažnju francuskih čitalaca, kritike i medija. Suočavajući čitaoce sa pitanjem uskomešanih, ukrštenih i višestrukih identiteta i izazova koje to sa sobom novi, što je stvarnost mnogih ljudi u Evropi danas, roman Dvojno državljanstvo oličava veliku evropsku priču našeg vremena.

Dvojno državljanstvo je roman o ženi koja pati od amnezije a obrela se na aerodromu, s dva pasoša, dve kulture, dva jezika. „Budiš se na aerodromu. Ne znaš ko si, ni kuda ideš. Imaš u torbu dva pasoša. Nosiš sjajnu krunu, a osećaš se kao ukradeni auto. Kako iz ove amnezije osmisliti život? Ponoviti ga? Iako su to, u stvari, bila dva života?“ tako se junakinja romana pita u jednom izuzetnom trenutku svog života koji deli s mnogim emigrantima, iseljenicima i mladim ljudima u Evropi čiji su identiteti i državljanstva ukršteni.

Kao što i sam naslov sugeriše, to je ključna tema novog romana Nina Jargekov: kako se nositi sa dve kulture, sa dva jezika, sa dva senzibiliteta, kako, u stvari, voditi dvostruki život? Ili, s druge strane, kako podržati zemlju u kojoj živimo kada se ona, po svemu sudeći, sprema da usvoji Zakon o zabrani dvojnog državljanstva?

Nina Jargekov

Rođena 1980. godine, Nina Jargekov je francuska književnica mađarskog porekla. Piše romane, bavi se prevođenjem i sociologijom. Doktorirala je iz oblasti sociologije prava. Predaje na univerzitetu. Pruža i obuku za socijalne radnike koji rade s porodicama u teškoćama. Takođe je francuski-mađarski i mađarski-francuski prevodilac iz sudske administracije. Dobitnik je „Misije Stendal“ (2012), stipendije francuskog Nacionalnog centra za knjigu, kao i Nagrade „Flor“ za roman Dvojno državljanstvo (2016).

Objavila je romane: Ubiti Katrin (2009), Bićete moji svedoci (2011) i Dvojno državljanstvo (2016).

Nina Jargekov živi u Parizu.

Podelite sa prijateljima:
Share