NIN-ova nagrada 2019. – uži izbor za roman godine

NIN-ova nagrada 2019.

NIN-ova nagrada 2019. uveliko je privukla pažnju javnosti, a nagađanja o potencijalnom dobitniku, i koji je to najbolji domaći roman, glavna su tema čitalačke publike. Knjiga će se, bar na kratko, posle Sajma knjiga, ponovo naći u centru medijskog izveštavanja.

Međutim ono što bi trebalo da predstavlja ne samo ova nagrada, nego bilo koje drugo priznanje koje se dodeljuje piscima, jeste nešto malo više od medijske buke koja traje jedva do početka proleća. Na prvom mestu dodela priznanja bi trebalo da bude potvrđivanje knjige u sadašnjem vremenu ali i zalog za neke buduće generacije, koje će sa istim interesovanjem čitati nagrađeno delo. Sa druge strane, kriza u kojoj se nalazi književna kritika, diktira ovakvo stanje u književnosti, pa se čitalačka publika makar ovih mesec dana oslanja na vrednosni sud NIN-ovog žirija koji u hiperprodukciji izdvaja knjige vredne pažnje.

Žiri za dodelu NIN-ove nagrade za najbolji roman 2019. godine koji ove godine radi u sastavu Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Marija Nenezić i Teofil Pančić (predsednik) imao je zadatak da pročita 201 knjigu, koliko je pristiglo na adresu NIN-a do kraja decembra 2019.

Širi izbor za roman godine

Početkom januara objavljen je širi krug u koji su ušla 32 romana, među kojima su bili i novi romani nekih dobitnika ove nagrade iz prethodnih godina kao što su: Dragan Velikić (dobio je dva puta NIN-ovu nagradu, za romane Ruski prozor i Islednik), Slobodan Tišma (dobitnik NIN-ove nagrade za roman Bernardijeva soba), Zoran Ćirić (nagrađen za roman Hobo), Vidosav Stefanović (bio je laureat za roman Testament).

NIN-ova nagrada 2019. – uži izbor

U najnovijem broju nedeljnika NIN objavljen je uži izbor za roman godine. Deset naslova iz aktuelne književne produkcije ušli su u uži izbor:

1. Elvedin Nezirović: NIŠTA LAKŠE OD UMIRANjA (Laguna)
2. Stevo Grabovac: MULAT ALBINO KOMARAC (Imprimatur)
3. Vidosav Stevanović: PAUČINA (Službeni glasnik)
4. Slobodan Tišma: GROZOTA ILI… (Čarobna knjiga)
5. Draško Sikimić: ČVOR NA OMČI (LOM)
6. Ana Vučković: YUGOSLAV (Partizanska knjiga)
7. Nenad Racković: BIBLIJA (Laguna)
8. Milenko Bodirogić: PO ŠUMAMA I GORAMA (Orfelin)
9. Saša Ilić: PAS I KONTRABAS (Orfelin)
10. Nemanja Jovanović: RUDI (Partizanska knjiga)

Imena finalista biće objavljena 16. januara, a ime 66. laureata biće saopšteno 20. januara, oko podneva.

Pročitajte još: Šest decenija NIN-ove nagrade

Aktuelni laureat je Vladimir Tabašević za roman Zabluda Svetog Sebastijana.

Prestižno priznanje dodeljuje se od 1954. godine.

Pokrovitelji NIN-ove nagrade su Sberbank, kao i jedna domaća, i jedna strana kompanija koje žele da ostanu anonimne.

Podelite sa prijateljima:
Share