NIN-ov roman godine “Unutrašnje more” u Parobrodu

Promocija knjige Unutrašnje more (Nojzac, Futura publikacije, 2022, Novi Sad) Danice Vukićević, ovogodišnje dobitnice NIN-ove književne nagrade, održaće se u utorak, 14. marta od 19 časova u UK Parobrod.

Osim autorke o Unutrašnjem moru govoriće Žarka Svirčev, književna kritičarka, naučna saradnica u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu.

Pišući o sujetama, egu, talentu, ambiciji, raznim oblicima strahova, mizoginiji, nasilju, feminizmu, Vukićević se poigrava u svom ”Unutrašnjem moru” sa mnoštvom JA u književnosti. Tokom razgovora, Svirčev će naglasiti čitalačkoj publici važnost snage i moći fragmenata ove knjige, na jezičkom i stilskom planu, u kojima je nepotkupljivost autorke najvažnija.

Ako je u našoj stvarnosti Istina ontološki doživela sunovrat, dizajnom korica Unutrašnjeg mora već na prvi pogled, sugeriše se, da je za ovaj rukopis potrebno “otvoriti oči”.

Danica Vukićević pesnikinja i prozna autorka, završila Opštu književnost i teoriju književnosti i Ženske studije. Bavi se književnom kritikom i esejistikom. Objavila je devet poetskih zbirki, knjigu kratkih priča ”Na plažama”, proznu ”Život je gorila”, knjigu priča ”Majka obrnutih stvari”. Priznanja koja su prethodila NIN-ovoj nagradi: ProFemina, Biljana Jovanović, Milica Stojadinović Srpkinja, Kondir Kosovke devojke.

Podelite sa prijateljima:
Share