Gostovanje Nermin Jildirim u Beogradu

Nermin Jildirim
Nermin Jildirim

Nermin Jildirim, autorka romana „Tajne snevane u Istanbulu“ (EvroBook), koji se našao u užem izboru za nagradu Evropske unije, gostuje u Beogradu u sklopu projekta „Druženje turskih pisaca sa srpskim čitaocima“. Ona će u sredu 27. januara u 18 sati održati promociju svoje knjige, u Turskom kulturnom centru „Junus Emre“.

Čovek ne strada dok mu Gospod ne presudi, a Gospod ne sudi ukoliko čovek ne zgreši…

Pilar je mlada savremena Špankinja koja živi u Barseloni s mužem, a njihov brak se po svemu može opisati kao zadovoljavajuć. Sve dok jednog dana Ejup, njen muž sa egzotičnog Istoka, jednostavno ne nestane bez traga. U potrazi za nestalim mužem, Pilar stiže u Istanbul, u potpuno nepoznat grad, među nepoznate ljude. Drugačija kultura i običaji izvor su sitnih i krupnih, često dirljivih nesporazuma i nerazumevanja, a Ejupova porodica, uvređena što se on „odrodio” od svojih najbližih, kao da ne želi ili ne može da joj pomogne. Ipak, posredstvom dnevnika snova koji je Ejup ostavio za sobom, Pilar malo-pomalo otkriva potresnu priču u kojoj se prepliću san i java. U sugestivnom gradu smeštenom na pragu živopisnog tajanstvenog sveta ispunjenog zavodljivim mirisima i bojama, Pilar će otkriti i istinu o sebi, o svojim najdubljim porivima: da li je u taj tuđ svet krenula iz straha za muža ili iz straha za sebe?

„Tajne snevane u Istanbulu“ je potresan roman o ljubavi i snovima, o onome o čemu se ne priča, navedeno je u saopštenju Evro Booka koji je objavio srpsko izdanje romana.

Turski kulturni centar – Institut Junus Emre Beograd otpočeo je sa radom u maju 2015. godine. Pored aktivnosti koje sprovodi u cilju predstavljanja turskog jezika, kulture i umetnosti, svim građanima Srbije nudi kvalitetnu nastavu turskog jezika. Organizuje druženja turskih pisaca, čija su dela prevedena na srpski jezik, sa ovdašnjim čitaocima, razne radionice na temu istorije i književnosti kao i prenošenje tradicionalnog i modernog kulturnog nasleđa najreprezentativnijim i najlepšim primerima.

Podelite sa prijateljima:
Share