Nepoznata bajka Marka Tvena biće objavljena na jesen

Mark Tven
Mark Tven

Do sada nepoznata bajka Marka Tvena ispisana na 16 stranica, a zasnovana na usmenoj priči koju je pisac pričao svojim ćerkama jedne noći u Parizu 1879. godine, biće objavljena na jesen, kada se navršava i 150 godina od izdanja prve Tvenove knjige, piše Gardijan. Glavni junak bajke čiji je originalni naslov “The Purloining of Prince Oleomargarine” je dečak koji ume da priča sa životinjama i koji prikuplja neke od njih da mu pomognu u spasavanju otetog princa.

Ovu dugo vremena izgubljenu priču sastavili su i ilustrovali Filip i Erin Sted, nagrađivani crtači i autori. Izdavačka kuća “Dabldej” (Doubleday) kaže da priča istražuje teme dobročinstva, ljubaznosti i hrabrosti u vremenu tiranije, sa oštrom satirom i driljivim patosom.

Tvenove beleške primetio je jedan naučnik 2011. godine, kada je posetio Arhiv Marka Tvena pri Kalifornijskom univerzitetu na Berkliju.

Premda je Tven svojim kćerkama pričao beskrajno mnogo priča pred spavanje, izmišljajući ih na licu mesta, veruje se da je ovo bio jedini slučaj da je neku stavio na papir.

Knjiga će biti objavljena 26. septembra, što se podudara sa 150. godišnjicom objavljivanja prve Tvenove knjige: zbirke kratkih priča “The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County and Other Sketches”.

Fili i Erin Sted već su završili rukopis koji će biti objavljen uz napomenu “Kako mi je ispričao prijatelj Mark Tven”.

Izvor: Blic.rs

Podelite sa prijateljima:
Share