Nemam reči: Nova knjiga aforizama Aleksandra Baljka

Knjiga aforizama Aleksandra Baljka Nemam reči objavljena je nedavno u izdanju Arhipelaga u ediciji Presek. Knjiga Nemam reči predstavlja izbor dve i po hiljade najboljih aforizama Aleksandra Baljka napisanih u proteklih šest godina.

Nemam reči

Novom knjigom aforizama Aleksandar Baljak lucidnom i snažnom društvenom kritikom potvrđuje reputaciju najznačajnijeg pisca u istoriji srpskog aforizma.

Osim što je nesvakidašnji primer oštre kritike i briljantne jezičke igre, knjiga Nemam reči predstavlja i veliki raspon izražajnih i tematskih mogućnosti aforizma kao žanra.

U ovoj knjizi taj raspon seže od političkih aforizama, po čemu je Baljak možda i najprepoznatljiviji, preko kritike društva, karaktera i mentaliteta, kritike književnosti i književnog života, kritike okamenjenih i umrtvljenih jezičkih formi, pravih primera filozofskog aforizma, do raskrinkavanja medijskih, socijalnih i, pre svega, političkih manipulacija.

– Čitajte Aleksandra Baljka. Oni koji su ga već čitali znaju zašto. Oni koji će ga čitati od ove knjige znaće to ubuduće – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, povodom knjige aforizama Nemam reči.

Arhipelag je pre nekoliko godina objavio i prethodnu knjigu aforizama Aleksandra Baljka Zidovi na horizontu.

Aleksandar Baljak (Crvenka, 1954), aforističar i antologičar aforizma, objavio je sedam knjiga aforizama i tri antologije srpskog aforizma. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih književnih nagrada. Prevođen je na više stranih jezika i zastupljen u brojnim domaćim i stranim antologijama satire.

Podelite sa prijateljima:
Share