Nedelja vrhunske književnosti

BFEK-2015-1

Na 4. Beogradskom festivalu evropske književnosti, od 23. do 26. juna, u organizaciji Arhipelaga i Doma omladine, biće predstavljeni neki od najznačajnijih savremenih evropskih pisaca. Osim kao romansijeri, ovi pisci su poznati i kao pronicljivi i uticajni kritičari savremenih kulturnih, društvenih i političkih tokova.

Prepoznat kao politički angažovan i socijalno provokativan pisac, Jozef Haslinger je pre nekoliko godina uzburkao evropsku javnost romanom “Bal u operi” u kome govori o izazovima terorizma u savremenom svetu. Eseji Draga Jančara, koji je nedavno dobio Nagradu za najbolju knjigu objavljenu na francuskom jeziku u 2014. godini, predstavljaju uzbudljivo svedočanstvo o evropskim izazovima. Osim što je romansijerka i autorka Singerove biografije, Florans Noavil je jedan od najuticajnijih francuskih književnih kritičara.

Ove godine u program Beogradskog festivala evropske književnosti uvodi se i panel o važnim pitanjima savremene kulture. Tema ovogodišnjeg panela je Kraj kulture, kultura kraja. Neposredan povod za ovaj razgovor o marginalizaciji savremene kulture kao osnovi tabloidizacije društva jeste kapitalna i testamentarna knjiga Erika Hobsbauma “Kraj kulture”. Sagovornici u panelu Kraj kulture, kultura kraja su reditelj Nebojša Bradić, istoričar Predrag J. Marković i pisac i izdavač Gojko Božović, dok je moderator panela Marija Nenezić.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“ Kako kažu organizatori, cilj Festivala jeste da se vrhunska književnost učini javnom vidljivom.

Četvrti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa u kome poseban deo zauzima retrospektiva filmova nastalih po delima savremene književnosti. Retrospektiva Književnost na filmu prikazuje dva domaća i dva strana filma: “Drveni sanduk Tomasa Vulfa” – povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša; gotovo nepoznati celovečernji film čuvenog pesnika Miroslava Antića “Doručak sa đavolom” iz 1971. godine; “Pornografija” u režiji Jana Jakuba Kolskog (nastao po istoimenom romanu Vitolda Gombroviča); i nemačko-austrijski film “Voljene sestre”, u režiji Dominika Grafa (iz 2014. godine), u kome se kao jedan od glavnih junaka pojavljuje klasik nemačke književnosti Fridrih Šiler.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Podelite sa prijateljima:
Share