(Ne) pitaj me kako sam – SAVREMENA KULTURA ZA MLADE

kc grad-kultura za mlade-ilustracijaU okviru književnog programa Kulturnog centra Grad u utorak 22. decembra od 20 časova biće održana tribina (Ne) pitaj me kako sam – u okviru koje će se učesnici pozabaviti savremenom kulturom za mlade u njenim različitim pojavnim oblicima, pre svega kroz književnost, film i pozorište.  O umetnosti za mlade i temama koje ona u svojim brojnim pojavnim oblicima otvara, u KC Gradu govoriće Stevan Filipović, Jasminka Petrović i Ivana Lukić, a moderatori razgovora biće Tijana Spasić i Bojan Marjanović.

Do pre nekoliko godina, domaći filmovi, predstave i knjige retko su se bavili životom mladih u Srbiji, a posebno retki bili su autori spremni da se uhvate u koštac sa sve komplikovanijim i nasilnijim okruženjem u kom današnji tinejdžeri žive. Između sadržaja za decu i onih za odrasle zjapila je velika rupa, koja je postepeno počela da se popunjava kvalitetnim i provokativnim ostvarenjima. Filmovi sa adolescentima u fokusu eksplodirali su i doveli u žižu čitavu novu generaciju autora i autorki – od „Šišanja“ Stevana Filipovića i „Tilva Roša“ Nikole Ležaića, preko „Klipa“ Maje Miloš, do “Paname” Pavla Vučkovića i novog rada Stevana Filipovića, „Pored mene“, dobitnika Zlatne Arene u Puli i Nagrade mlade publike u Sarajevu.

U pozorištima su se pojavile predstave u kojima kroz dramske radionice mladi na scenu iznose sopstvene probleme, strahove, iskustva, i na taj način lakše komuniciraju sa publikom, njihovim vršnjacima (tu bi najpre trebalo pomenuti komade “Muškarčine”,“Nemačka”i “Kuća velikog rata” Minje Bogavac, koja je i scenaristkinja filma “Pored mene”).

Što se tiče književnosti, Kc Grad može da se pohvali da je 2012. objavio zbirku priča „Prostor za mokrog psa“, namenjenu tinejdžerskom uzrastu, a ove godine pojavile su se i dve izuzetne knjige u izdanju Kreativnog centra, „Leto kad sam naučila da letim“ Jasminke Petrović, i „(Ne) pitaj me kako sam“ psihologa i profesorke u XIV beogradskoj gimnaziji Ivane Lukić, koja je za svoju prethodnu knjigu „Igra odrastanja“ dobila nagradu Neven za najbolje delo popularne nauke.

 

 

Podelite sa prijateljima:
Share