Najzanimljiviji domino lanac knjiga

Sijetl-PrtSc
PrtSc / YouTube

Pored reprezentativne zgrade u kojoj je smeštena, biblioteka u Sijetlu je poznata u svetu i po tome što su tamošnji bibliotekari napravili najzanimljiviji domino lanac knjiga.

Kako bi pridobila pažnju javnosti, ova biblioteka se 2013. odlučila da obori svetski rekord u pravljenju domino lanca od knjiga, a sve u svrhu promovisanja programa letnjeg čitanja kojim se ljudi podstiču da svoje slobodno vreme provedu čitajući knjige.

Ideju je realizovalo 27 volontera 31. maja 2013. kada je u biblioteci pažljivo poslagana 2131 knjiga. Knjige koje su korištene u ovom projektu su ili donirane ili su zastarele i više nisu u bibliotečkom fondu, a tokom snimanja nijedna knjiga nije oštećena. Kasnije biblioteka je ove knjige prodala kako bi skupila novac za nove programe i usluge.

Zanimljiv rezultat ove akcije pogledajte u videu:

Iste godine ovaj rekord je oborio koledž u Misuriju, koji je za svoj domino-lanac upotrebio 2410 knjiga. Video možete pogledati >> ovde.

2015. godine na Frankfurtskom sajmu knjiga tim domino umetnika “Sinners Domino Entertainment” iz Nemačke uspeo je da obori svetski rekord i u domino efektu sruši 10200 knjiga – primeraka najnovijeg izdanja knjige “Ginisova knjiga rekorda”.

Podelite sa prijateljima:
Share