Najprodavanija dela na Sajmu knjiga 2014.

bg-sajam-knjiga-2014
Foto: beogradskisajamknjiga.com

Na osnovu ad hoc ankete koju je Tanjug sproveo pred kraj Sajma knjiga, pokazalo se da čitalački ukusi publike variraju od istoriografije do bestselera, objavljeno je na sajtu B92.net.

Maja Đurić, organizator štanda Matice srpske rekla je da se na štandu najbolje prodaje, kako oni zovu, “zlatni komplet” – Pravopis srpskog jezika, Normativna gramatika i jednotomni Rečnih srpskog jezika.

U Vulkanu, prema rečima jednog od vlasnika Miroslava Josipovića, najviše se prodaju najnoviji roman Gijoma Musoa “Central park”, “Šifra Solomon” Maj Đa a iznenađujuće je značajna tražnja Pavićevih dela, uključujući i komplet od 10 naslova. Prodaje se i Meša Selimović i nova knjiga Umberta Eka “Istorija mitskih zemalja” kao i “Tajna devet soba” Džesi Berton.

U Arhipelagu, prema rečima osnivača Gojka Božovića, najveće interesovanje vlada za knjige Danila Kiša, “Snežnu kraljicu” Majkla Kaningema, “Kraj kulture” Erika Hobsbauma, knjigu koja je postala “otkriće” ovogodišnjeg Sajma knjiga.

Direktor Lagune Dejan Papić rekao je da je najprodavanija knjiga ovogodišnjeg Sajma “Preljuba” Paula Koelja. Slede “Kainov ožiljak” Dejana Stojiljkovića i Vladimira Kecmanovića, “Spas 2” Isidore Bjelice, “Napet šou” Marka Šelića Marčela, “Fajront u Sarajevu” dr Neleta Karajlića i “Romani” Ive Andrića.

Najprodavaniji naslovi u Čarobnoj knjizi, prema rečima PR-a Maje Baračkov, su stripovi “Rip Kirbi”, “Princ Valijant” i Mebijus.

Novica Jevtić, direktor Evro Đuntija, rekao je da se najbolje prodaju “Svilena buba” Roberta Galbrajta (Džoana Rouling), “Na rubu večnosti” Kena Foleta i “Ja sam Malala” dobitnice Nobelove nagrade za mir Malale Jusafzai.

Najprodavanije knjige u Službenom glasniku su, prema rečima v.d. direktora Radoša Ljušića: “Srbija i Venecija” Momčila Spremića, “Taj moćni vajar vreme” Margaret Jusenar i komplet od 12 knjiga velikih svetskih muzeja.

U Kliu, naprodavaniji naslovi su: “Zašto narodi propadaju” Darona Asemoglua i Džejmsa Robinsona, Kišova biografija “Izvod iz knjige rođenih” Marka Tompsona i “Car ili upravitelj” Tonje Kjusopulu.

Nagrade 59. Sajma knjiga

Nagradu za najboljeg izdavača 2014. godine dobio je Zavod za udžbenike. Nagrada za izdavački poduhvat pripala je zajedničkom izdanju novosadske kuće Prometej i RTS-a za ediciju “Srbija 1914-1918”, objavljenu povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, prenosi SEEcult.org.

Nagrada za najbolju dečju knjigu pripala je ediciji “Deca čitaju srpsku istoriju”, u izdanju Pčelice iz Čačka.

Specijalno priznanje u 2014. godini dodeljeno je petom kolu edicije “Deset vekova srpske književnosti”, u izdanju Matice srpske iz Novog Sada.

Žiri za najlepšu knjigu i nagradu “Bogdan Kršić” dodelio je nagradu monografiji „Univerzitet umetnosti u Beogradu“ u likovno-grafičkoj opremi Ilije Kneževića, u izdanju Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je Dragani Nikolić za likovno-grafičku opremu knjiga izabranih pesama Vislave Šimborske i Tadeuša Ruževiča, u izdanju Trećeg trga i Čigoja štampe.

* * *

Prema mišljenju 32 novinara koji su pratili Sajam knjiga i učestvovali u glasanju, Izdavačka kuća Vulkan najbolji je izdavač ovogodišnjeg Sajma knjiga, dok je Geopoetika imala najprofesionalniji odnos prema “sedmoj sili”. Kada je reč o najljubaznijem, Geopoetika je dobila 45, Arhipelag 28 i Laguna 21 poen.

* * *

59. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu zatvoren je u nedelju predajom Otvorene knjige ambasadora Kine Li Mančanga ruskom kolegi Aleksandru Vasiljeviču Čepurinu, čime su počele pripreme za naredni, 60. po redu Sajam knjiga, na kome će počasni gost biti Rusija.

Podelite sa prijateljima:
Share