Najbolje knjige za decu objavljene u 2016. – anketa Detinjarija

Po četvrti put, portal Detinjarije organizovao je anketu među književnim kritičarima, piscima, dečjim bibliotekarima i izdavačima o književnoj produkciji za decu u godini koja je za nama.

Među brojnim i razovrsnim naslovima objavljenim u 2016. godini, izdvojio se roman Vladislave Vojnović Avram, Bogdan, vodu gaze u izdanju Službenog glasnika. Visoke ocene dobili su i roman Vesne Aleksić Ludvig van Mocart, u izdanju čačanske Pčelice i Hoću kući! Jasminke Petrović u izdanju Odiseje, dok se od prevedenih izdanja ističu romani Mi ostali samo živimo ovde Patrika Nesa  i Slamnata Koliba Cao Vensjuena, oba u izdanju Kreativnog centra.

 

“Koje knjige i autori su obeležili prethodnu godinu kada je dečija književost u pitanju?” je pitanje na koje je u godišnjoj anketi Detinjarija odgovaralo 17 sagovornika – književnih kritičara, pisaca, bibliotekara i izdavača. Najviše njih je izdvojilo knjigu Vladislave Vojnović Avram, Bogdan, vodu gaze. “Originalno štivo o odrastanju” koje donosi “drugačije upakovane vrednosti detinjstva, porodice, odnosa, radosti.” “Oblikovanom iz pozicije šestogodišnje junakinje, u formi učenja azbuke, u ovom romanu se u humorističkom diskursu pripoveda o njenim neveselim okolnostima odrastanja, ali i o njihovom prevazilaženju okupljanjem rasute porodice.”

Najbolje knjige za decu

 

Knjiga Vesne Aleksić Ludvig van Mocart okarakterisana je kao “originalno osmišljena i napisana priča o životima, karijerama i jedinom susretu dva muzička genija Mocarta i Betovena” a  nova knjiga Jasminke Petrović Hoću kući je “duhovita priča o dečaku koji u potrazi za savršenom porodicom kreće u avanturu i posle mnoštva peripetija pronalazi sreću u maminom i tatinom naručju, u svojoj sobi, na svojoj planeti”.

Kao najbolje dela stranog autora objavljeno u 2016  godini, najviše sagovornika izdvojilo je roman Mi ostali samo živimo ovde Patrika Nesa, “remek-delo” koje se na “originalan način poigrava žanrom i u ironijskom ključu priča nam priču o odrastanju neprilagođenog mladića, u čijoj se pozadini odvijaju borbe sila dobra i zla.”  Veoma dobro je primljen i roman kineskog nobelovca  Cao Vensjuena Slamnata koliba, “realistična prača o detinjstvu u siromašnom kineskom selu polovinom dvadesetog veka” prožeta “setnim humorom” koja “po mnogo čemu odskače od naše standardne književne ponude”.

Od knjiga domaćih autora zapaženi su još i naslovi  Šerpu svrbi testo Gorana Novakova (Pčelica), “kratke humorističke priče ili čak crtice, prožete Novakovljevim specifičnim osećajem za smešno i za oživljavanje predmeta”, Karavan čudesa Uroša Petrovića (Laguna) – “još jedan majstorski ispričan, uzbudljiv fantastičan romana iz pera afirmisanog autora”. Tu su još i Kad priča priču priča Vesne Vidojević Gajović (Kreativni centar) i Mrnjavčevići Dušana Pop Đurđeva (Pčelica).

Od prevedenih dela, pohvaljeni su i Kockograd Ištvana Lakatoša (Odiseja), Doktor Proktorova vremeplovna kada Ju Nesbea (Odiseja) i Francuska dadilja Bjanke Picorno (Odiseja).

Na pitanje koje knjige i autori su obeležili 2016. godinu, odgovarali su : Ljiljana Pešikan Ljuštanović, profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Zorana Opačić, književni kritičar, Jasminka Petrović, pisac za decu, Aleksandar Gubaš, urednik sajta Knjigoskop.comIvana Mijić Nemet, književni kritičar, Goran Marković, direktor izdavačke kuće Pčelica, Elizabeta Georgijev, bibliotekarka Narodne biblioteke „Detko Petrov“ Dimitrovgrad, Violeta Đorđević, bibliotekar Dečjeg odeljenja biblioteke grada Beograda, Jovo Ljuštanović, književni kritičar i urednik časopisa Detinjstvo, Sonja Ćirić, novinar i pisac za decu, Lidija Nikolić, pisac, Tijana Tropin, književni kritičar, Ljiljana Marinković, direktorka izdavačka kuće Kreativni centarJasmina Marković Karović, vlasnica i urednica izdavačke kuće Urban ReadsTijana Spasić, književni kritičar, Marija Vukosavljević, glavna urednica izdavačke kuće OdisejaZoran Penevski, urednik izdanja za decu, IK Laguna.

Kompletne utiske i ocene kritičara, izdavača, pisaca i bibliotekara o književnoj produkciji za decu u 2016. godini, možete pročitati na sajtu Detinjarija.

Izvor: Detinjarije.com

Podelite sa prijateljima:
Share