Najbolja knjiga u proteklih 125 godina prema čitaocima NYT

Jedan od najpoznatijih dnevnih listova, Njujork Tajms (New York Times, NYT), prošle godine obeležio je 125 godina od kako je počeo da objavljuje književne prikaze. Kako bi obeležio jubilej, list je pozvao čitaoce da nominuju najbolju knjigu u proteklih 125 godina. Prema glasovima čitalaca ovog lista, najbolja knjiga u proteklih 125 godina je Ubiti pticu rugalicu Harper Li.

Najbolja knjiga

Više od 1300 knjiga nominovano je ovom prilikom, a dve trećine dobilo je po jednu nominaciju.

U onlajn anketi tokom novembra pristiglo je preko 200.000 glasova.

Odlukom čitaoca Njujork Tajmsa najbolji roman u poslednjih 125 godina je Ubiti pticu rugalicu američke književnice Harper Li. Drugo mesto zauzeo je roman Gospodar prstenova: Družina prstena, Dž. R. R. Tolkina a na trećem mestu je klasik 1984 Džordža Orvela. Na četvrtom mestu se našao roman Sto godina samoće kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa, dok je peto mesto na listi zauzeo roman Voljena, koji je napisala Toni Morison.

Roman američke spisateljice Harper Li Ubiti pticu rugalicu, osvojio je Pulicerovu nagradu i Amerikanci ga često smatraju najboljim delom američke književnosti.

Tri pisca – Džon Stajnbek, Ernest Hemingvej i Vilijam Fokner – nominovani su za sedam svojih knjiga, a autori sa pet nominovanih knjiga su Margaret Atvud, Džejms Boldvin i Virdžinija Vulf.

Pogledajte i >> Knjige za koje ljudi najčešće lažu da su ih pročitali

Same nominacije, kako kažu u Njujork Tajmsu, nisu predstavljale konsenzus, nego različitost – kako u broju knjiga, tako i u načinu na koji su čitaoci tumačili šta znači “najbolja knjiga”.

Podelite sa prijateljima:
Share