Nagrade Kočićevo pero i Kočićeva knjiga Ristu Lazarovu

Kočićeva knjiga
Risto Lazarov. Foto: Arhipelag

Poznati makedonski pesnik Risto Lazarov ovogodišnji je dobitnik Nagrada Kočićevo pero za zimu 2019. godine i Nagrade Kočićeva knjiga za celokupno književno stvaralaštvo. Odluku o nagradi jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Nagrade se dodeljuju, ističe se u saopštenju žirija, „za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi“. Nagrade Kočićevo pero i Kočićeva knjiga dodeljuje Zadužbina „Petar Kočić“ Banja Luka – Beograd.

Nagrada Kočićevo pero za zimu 2019. godine Lazarovu je pripala za knjigu pesama Ceđena koja je objavljena u izdanju Zadužbine „Petar Kočić“.

Proteklih godina nekoliko pesničkih knjiga Rista Lazarova objavljeno je na srpskom jeziku. Arhipelag je objavio dve knjige pesama Rista Lazarova: u junu je objavljena knjiga Jezerska, a pre nekoliko godina i knjiga Otplesana istorija.

– Knjiga pjesama Ceđena poznatog savremenog makedonskog pjesnika Rista Lazarova tematski i problemski je raznovrsna, stilski i jezički uravnotežena, poetički i filozofski utemeljena. Ono što u Lazarovljevim pjesmama posebno imponuje jeste teza da su riječi svjetlosnog porijekla, te tako njihov smisao nije u tome da znače, već da svijetle. Danas Risto Lazarov predstavlja jedno od najznačajnih imena našeg književnog prostora. Mislim da nema više nikakve sumnje da je on svojim cjelokupnim, višedecenijskim književnim radom, na najljepši način obilježio protekli period u našoj književnosti. Jednostavno rečeno. Risto Lazarov je stvorio raskošno književno djelo, po čemu je prepoznatljiv i znan. Zahvaljujući svojoj pronicljivosti i spisateljskom zanatu, Risto Lazarov je potvrdio svoj ugled u našoj književnosti i time zaslužio i ovogodišnju nagradu „Kočićevu knjigu“ koja se dodjeljuje za cjelokupnu književno stvaralaštvo – naglašava Nikola Vukolić u ime žirija.

Nagrade Kočićevo pero i Kočićeva knjiga biće uručene Ristu Lazarovu na svečanosti koja će se održati u petak 20. decembra u 12 časova u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Podelite sa prijateljima:
Share