Nagrade 65. Beogradskog sajma knjiga

Žiri 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji je radio u sastavu Zlata Bojović (predsednik), Anđelka Cvijić, Dragan Simeunović i Bojan Jović, razmatrao je i ocenio izdavačku produkciju u kategorijama za koje se dodeljuju priznanja.

izdavač godine

Za nagradu Izdavač godine u 2022. žiri je odlučio da u uži izbor uđu izdavačke kuće Prometej (Novi Sad), Pravoslavna reč (Novi Sad), Akademska knjiga (Novi Sad), Službeni glasnik (Beograd) i Matica srpska (Novi Sad).

Nagrada za Izdavača godine u 2022. dodeljena je ravnopravno izdavačkim kućama Prometej i Pravoslavna reč, obe iz Novog Sada.

„Prometej“ je godinama jedan od najuglednijih i najplodnijih srpskih izdavača. Objavio je i objavljuje izuzetna istorijska i književna dela domaće i strane poezije i proze. Takođe je prepoznatljiv i po izuzetnim monografijama. Prećutane teme, zaboravljeni događaji i ljudi, odlično uređenje knjiga i bogati izbor ilustracija su neke od odlika „Prometeja“. Time se odlikuju i knjige objavljene između dva Međunarodna beogradska sajma knjiga od kojih je žiri izdvojio: Istoriju Petra Velikog Zaharija Orfelina, Dela Dejana Medakovića u 15 knjiga, Nastanak evropskih jezika, u dva toma, autora Marija Alineija. Izuzetan doprinos dat je i srpskoj leksikologiji, kao i lingvistici. Ovim i drugim knjigama „Prometej“ se, po mišljenju žirija, izdvojio od drugih izdavača, zaslužujući nagradu Izdavač godine za 2022. godinu.)

Izdavačka kuća „Pravoslavna reč“ je između održavanja dva Međunarodna beogradska sajma knjiga objavila brojne monografije izuzetne grafičke i štamparske izrade, gradeći time osobeni izdavački identitet, posebno radeći na prepoznavanju i obnavljanju našeg nacionalnog identiteta, na njegovom očuvanju i zaštiti. Za dugogodišnje stvaralaštvo je nagrađena brojnim priznanjima. U navedenom periodu od objavljenih dela posebno se izdvajaju svojom važnošću sledeća: Izabrana dela Vasilija Krestića (komplet od 15 knjiga); Sabrana dela Milorada Ekmečića (komplet od 15 knjiga); Spomenica Sveti Sava, koju su priredili episkop bački Irinej i Selimir Radulović, Na kapijama Konstantinopolja – Rusija i balkansko pitanje Slavenka Terzića, i Njegoš – biografija njegovog pesništva Mila Lompara. Vredno je istaći da „Pravoslavna reč“ već niz godina neguje bogatu međunarodnu saradnju sa više evropskih izdavačkih kuća, navedeno je u saopštenju.

Nagrada za Izdavački poduhvat godine

Nagrada za Izdavački poduhvat godine 2022. dodeljena je za Sabrana dela Stanislava Krakova u izdanju Službenog glasnika i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“. U mnoštvu izdavačkih poduhvata preduzetih između prošlog i ovogodišnjeg Sajma knjiga, Žiri je izdvojio Sabrana dela Stanislava Krakova koja su objavili „Službeni glasnik“ iz Beograda i Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ iz Beograda. Iz ideoloških razloga skrajnut iz naše književne i kulturne istorije, jedan od najznačajnijih pisaca međuratnog razdoblja, Stanislav Krakov, čitaocima se predstavlja u do sada najobimnijem izdanju, kroz 10 umešno grafički oblikovanih tomova koje su sačinili izvrsni poznavaoci njegovog dela. Raspon proznih, esejističkih, putopisnih, memoarskih, dokumentarističkih i novinskih tekstova, filmskih scenarija i radova iz rukopisne zaostavštine ovog izuzetnog stvaraoca i intelektualca uronjenog u burne istorijske događaje obogaćen je izborom studija o različitim poetičkim, intelektualnim i istorijskim značenjima Krakovljevog opusa. Sabranim delima Stanislava Krakova ispravlja se nepravda načinjena kako prema ovom izuzetnom piscu tako i našoj najširoj čitalačkoj publici.)

Žiri je odlučio da nagradu Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip u 2022. godini dobiju: KOV, Vršac, za 50 godina postojanja, Čigoja štampa, Beograd, za biblioteku „Ortograf“, Darkvud, Beograd, za stripove „Korto Malteze“ i „Modesti Blejz“ i Biblioteka Grada Beograda za ediciju FESTOVIH 50.

Nagrada za Dečju knjigu godine

Nagrada za Dečju knjigu godine dodeljena je ediciji Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu u izdanju Pčelice iz Čačka. Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu čitaocima i mladim i starim, predstavljaju najpoznatija imena slavnih žena koje su svojim životom i delom obogatile srpsku istoriju. Reč je o umetnicama, naučnicama, književnicama koje su svojom mišlju i umetničkim ili naučnim učinkom ostavile neizbrisivi trag, i koje predstavljaju izvanredne primere na koje svaka nova generacija može, i treba da se ugleda.

O delu Isidore Sekulić, Milene Pavlović Barili, Milice Stojadinović Srpkinje, Mine Karadžić, Žanke Stokić, Desanke Maksimović….,pišu naše poznate književnice za decu, koje primerom govore o svojim prethodnicama, i nastavljaju ovim putem ukazujući kako da tradiciju treba slediti na najbolji način. Autorke nastavljaju nit ženskog stvaralaštva, umetničkog i naučnog, uspešno predstavljajući simbiozu srpske kulture iz srpskog ženskog pera.

Najlepša knjiga

Žiri za Najlepšu knjigu na ovogodišnjem sajmu radio je u sastavu: Slavimir Stojanović, docent Fakulteta primenjenih umetnosti, kao predsednik žirija, prof. dr Jovan Čekić i Mirjana Lukić.

Nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu na 65. Međunarodnom sajmu knjiga 2022. godine dodeljena je serijalu knjiga „Celokupna dela Branka Vučićevića“ u izdanju Filmskog centra Srbije, u grafičkoj opremi Boruta Vilda. Serijal enciklopedijskih tomova koji su posvećeni životu i radu legendarnog Branka Vučićevića, predstavlja monumentalno ostvarenje kako u dokumentarnom, tako i u kreativnom domenu. Specifičnost duha Branka Vučićevića i njegovih afiniteta vešto je uhvaćena pametnim izborom papira i maestralnom, rafiniranom i nenametljivom upotrebom tipografije. Profesor Borut Vild, dizajner ovog nagrađenog opusa, prekaljeni borac za lepo i pametno, ovog puta je upotrebio svoju likovnu i životnu zrelost da bi nam nepogrešivo približio karakter jednog genija od koga svi imamo šta da naučimo.

Pored Celokupnih dela Branka Vučićevića, stručni žiri je u najuži izbor uvrstio knjigu „Apoteoza Anarhije“ Vladana Papića, knjigu „Drakula“ Brem Stokera, u izdanju Kontrasta, trilogiju „Crvena“, „Zelena, „Žuta“ autora Mišela Pastura u izdanju Službenog glasnika i knjigu „Ornamenti Srbije“ Milice Živadinović u izdanju Lagune. Takođe, stručni žiri je pohvalio ukupni utisak naslovnih strana Arete knjiga, koje svojom ekspresivnošću i veoma veštom upotrebom neočekivanih kolorita već godinama predstavljaju dah svežine na Sajmu knjiga.

Nagrada za najlepšu dečiju knjigu pripala je knjizi „Babaroga“ u izdanju Kreativnog centra, autorke Jelene Živanović, koju je ilustrovao Boris Kuzmanović. Babaroga Jelene Živanović i Borisa Kuzmanovića je nepogrešivo posebna, sveža i nadahnuta. Njegove ilustracije nose ovu nesvakidašnju knjigu jakih vizuelnih kontrasta u nove prostore tame sa trunkom ironije kombinovanom sa dečijom naivnošću. U ovogodišnjem izboru Babaroga se svojim ilustracijama izdvojila kao autentični kreativni komplet u kome Boris Kuzmanović majstorski kontroliše svoj likovni narativ, kreirajući kod nas retko viđen ilustratorski stil bogat snažnim i sugestivnim kompozicijama u perfektnom balansu sa tekstom i temom knjige.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljujeno je Ani Petrović za knjigu Stripoterapija u izdanju Kreativnog centra, saopšteno je na sajtu Beogradskog sajma.

Podelite sa prijateljima:
Share