Nagrada ZLATNI SUNCOKRET – tri romana u najužem izboru

nagrada zlatni suncokret

Na sastanku održanom 12. januara žiri Nagrade Zlatni suncokret u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden (predsednik) u najuži izbor je uvrstio tri romana: Po šumama i gorama Milenka Bodirogića (Orfelin, Novi Sad), Otkako sam kupila labuda Tanje Stupar Trifunović (Arhipelag, Beograd) i Grozota ili… Slobodana Tišme (Čarobna knjiga, Beograd).

Prema mišljenju žirija, knjige koje su ušle u najuži izbor za nagradu Zlatni suncokret predstavljaju izuzetno uspešna ostvarenja i unose svežinu i drugačiji izraz u tokove savremene srpske književnosti.

Sva tri romana su svedena, bez viškova i praznog hoda, sadrže određenu vrstu književne “ludosti” koja istupa protiv sveprožimajućeg moralisanja i lažne pristojnosti u srpskoj kulturi. Ovi romani na uverljiv način kombinuju ironiju i empatiju, oni razumeju svet onoliko koliko se on može razumeti, bez preteranih ambicija literarnih sveznalica, a lirski dah vijuga njihovim stranicama kao neophodni začin gorkim temama koje se u njima obrađuju.

Pripovedač romana Po šumama i gorama ispisuje dirljive stranice o sećanju na jedan svet koji se svojim vrednostima, kako se čini, sasvim razlikuje od našeg sveta. Ovaj roman-šetnja osvaja čitaoca od prve stranice, vodi nas kroz poznati simbolički prostor planina bivše Jugoslavije, prostor ispunjen neobjašnjivim delima jedne veličanstvene generacije.

Roman Tanje Stupar Trifunović osvaja izuzetnim stilom u kojem se mešaju ispovest, tok svesti i forma pisma, pričajući priču o ljubavi i potrazi za istinom, čime potrvđuje moć književnosti da sve kaže, i da to kaže tako da izmisli svoj jezik i svoje čitaoce.

Slobodan Tišma ispisuje provokativnu knjigu o našem vremenu, hodajući po rubovima svesti, znanja i smisla, kako bi nas pozvao da zadobijemo sebe tek kad potpuno napustimo ono pristojno i očekivano.

Savremeno društvo pomoću brutalnih birokratskih i medijskih procedura stvara čudovišta kako bi povratilo sopstvenu moralnu nevinost. Svesni ovog poraza, ovi romani postižu upravo suprotno: usred društvene mašinerije za proizvodnju čudovišta iz prošlosti i sadašnjosti, oni nam, afirmišući mogućnost istinskog, teškog i odgovornog života, vraćaju nadu u emancipacijsku moć književnosti.

Fabrika „Vital“ iz Vrbasa ove godine dvadeset i treći put dodeljuje književnu nagradu Zlatni suncokret. Nagrada Zlatni suncokret, u javnosti poznata i kao Vitalova nagrada, dodeljuje se za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Nagrada Zlatni suncokret je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Svetlana Slapšak, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, Dragan Jovanović Danilov, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić. Prošlogodišnji dobitnik je bio Vule Žurić za roman Pomor i strah.

Odluku o dobitniku žiri će saopštiti do kraja januara 2020. godine. Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena u drugoj polovini februara u Beogradu.

Izvor: RTV.rs

Podelite sa prijateljima:
Share