Nagrada „Žička hrisovulja“ Živoradu Nedeljkoviću

pisci-Živorad Nedeljković

Nagrada „Žička hrisovulja“ uručena je Živoradu Nedeljkoviću za ukupan opus i doprinos srpskoj poeziji na svečanostima u okviru 25. Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje“ u Kraljevu.

Živorad Nedeljković je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika. Objavio je jedanaest knjiga pesama. Tri novije Nedeljkovićeve knjige pesama Ovaj svet, Talas i Ulazak objavljene su u izdanju Arhipelaga. Za poeziju je dobio više nagrada, među kojima su i Nagrada „Meša Selimović“, Zmajeva nagrada, Nagrada „Rade Drainac“, Nagrada „Branko Miljković“ i Nagrada „Đura Jakšić“. Nedeljkovićeva poezija je prevođena na više evropskih jezika.

Žički duhovni sabor „Preobraženje“ tradicionalno je posvećen dobitniku nagrade „Žička hrisovulja“, jednog od najznačajnijih domaćih priznanja za poeziju. Program posvećen Živoradu Nedeljkoviću i njegovoj poeziji obuhvatio je susret sa pesnikom u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ na kome su o pesnikovom opusu govorili književni kritičari Gojko Božović i Alen Bešić.

Naučni skup o poeziji Živorada Nedeljkovića održan je u četvrtak 18. avgusta u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu. O Nedeljkovićevoj poeziji na ovom skupu, kojim je predsedavao Radivoje Mikić, govorili su Bojana Stojanović Pantović, Saša Radojčić, Sonja Veselinović, Jana Aleksić, Sonja Milovanović, Vladan Bajčeta, Ana Gvozdenović, Danijela Mikić Kovačević, Olja Vasiljeva, Milomir Gavrilović, Nemanja Karović, Nikola Marinković i Danka Spasojević. Radovi sa ovog naučnog skupa biće objavljeni narednih meseci u knjizi Živorad Nedeljković, pesnik u izdanju Povelje iz Kraljeva.

Nagrada „Žička hrisovulja“ svečano uručena je Živoradu Nedeljkoviću u trpezariji Manastira Žiča 19. avgusta. Nedeljković je tom prilikom govorio besedu o svojoj poeziji, dok su o njegovim pesmama govorili kritičari Bojana Stojanović Pantović i Dragan Hamović.

Žički duhovni sabor „Preobraženje“ organizuje Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva. Pored programa posvećenih dobitniku Nagrade „Žička hrisovulja“, koji su okosnica Sabora, organizator je pripremio i izložbu savremene mozaičke prakse, nekoliko predstavljanja knjiga, predavanja, književnih večeri i muzičkih programa.

Podelite sa prijateljima:
Share