Nagrada Vasko Popa – konkurs za najbolju knjigu pesama

Nagrada Vasko Popa dodeljuje se za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku. Ustanovljena je 1995. godine u Vršcu, i dodeljuje se svake godine na dan pesnikovog rođenja, 29. juna.

Nagrada Vasko Popa

Agencija „Đorđević“ iz Vršca, kao osnivač književne nagrade „Vasko Popa“, raspisala je konkurs za izbor najbolje pesničke knjige objavljene u 2021. godini na srpskom jeziku.

Konkurs će trajati do 10. maja, a knjige pesama, u tri primerka, treba poslati na adresu organizatora – Pionirska 2, 26300 Vršac.

Nagrada se sastoji iz povelje i novčanog iznosa, koji delom finansira Grad Vršac, a delom beogradska firma „Senzal kapital“.

Nagrada će tradicionalno biti uručena u Gradskoj kući u Vršcu 29. juna, piše portal eVršac.

U slavu velikog jubileja, 100 godina od rođenja Vaska Pope, tokom godine će biti organizovan niz manifestacija u Vršcu, Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima.

Nagrada Vasko Popa dodeljuje se za najbolju novoobjavljenu knjigu pesama na srpskom jeziku, kao i za izbor koji sadrži relevantan obim novih pesama, objavljenu u periodu od početka januara i zaključno do kraja decembra.

Prvi dobitnik Nagrade Vasko Popa bio je Borislav Radović, a narednih godina među dobitnicima su se našli i Ivan V. Lalić, Stevan Raičković, Ljubomir Simović, Novica Tadić i mnogi drugi. Prošle godine nagrada je dodeljena 27. put, a dobitnik je bio Radivoj Šajtinac za knjigu poezije Aveti atara.

Popina nagrada pre svega doprinosi društvenoj promociji poezije i ima za cilj da afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući doprinose Vaska Pope i njegovo neprocenjivo služenje modernoj pesničkoj reči.

Podelite sa prijateljima:
Share