Nagrada “Vasko Popa” Bojani Stojanović Pantović

Nagradu za poeziju “Vasko Popa” dobila je prof. dr Bojana Stojanović Pantović, za pesničku zbirku ” U obruču”. Žiri u sastavu Radomir Andrić, Duško Novaković, Vladimir Gvozden, Slavomir Gvozdenović i Jovan Zivlak (predsednik) odluku je doneo većinom glasova.

Kako se navodi u saopštenju žiri je razmatrao, u skladu sa Pravilnikom, 70 naslova iz pesničke produkcije u 2017. godini, a laureata odabrao među sedam pesničkih knjiga koje su ušle u uži izbor. To su knjige Aleka Vukadinovića “Pesnički atele 2”,( Gramatik ),Bojana Jovanovića: “Spasonosne nevolje” (Gradac), Bratislava R. Milanovića: “Odron svetlosti”,(SKZ) Miroslava Cere Mihailovića; “Padanje sa dna”,(Kairos) Maje Solar “Bez začina”, (KC Novog Sada), Bojane Stojanović Pantović: “U obruču”, (Povelja) Veselina Mišnića:”Neko nalik kiši”, (Industrija knjiga).

“Žiri je na kraju ovogodišnjeg dobitnika birao između pesničkih knjiga Bojane Stojanović Pantović i Bratislava R. Milanovića i doneo odluku da Vasko Popa ove godine pripadne Bojani Stojanović Pantović”, navodi se u saopštenju.

Nagrada “Vasko Popa” ima za cilj da podrži i afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući pesnički doprinos Vaska Pope modernoj srpskoj poeziji i njegovo neprocenjivo služenje pesničkoj reči, kao jednoj od najsloženijih umetnosti. Nagrada je posebno uvažavala autore sa pesničkim opusom koji zastupaju moderne vidove tumačenja poezije kao razgovora o našem svetu.

Nagrada “Vasko Popa” ustanovljena je 1995. i svake godine se dodeljuje u Vršcu, i uručuje se na dan pesnikovog rođenja, 29. juna.

Nagradu dodeljuje Agencija Đorđević, a darodavci novčanog iznosa nagrade su Grad Vršac i “Senzal kapital”, vlasnika Radeta Rakočevića iz Beograda. Nagrada se sastoji od Povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa.

Izvor: Blic.rs

Podelite sa prijateljima:
Share