Nagrada TIPAR dodeljena aforističaru Ninusu Nestoroviću

Nagrada Tipar za najbolje humorističko – satirično književno delo iz prethodne i tekuće godine, prema odluci žirija u sastavu: mr Zora Jestrović – predsednica, Dragan Paldrmić i Milorad Joknić – članovi, pripala je Ninusu Nestoroviću, aforističaru iz Novog Sada za knjigu aforizama Bože, uprosti nam u izdanju izdavačke kuće Prometej.

Nagrada Tipar
Ninus Nestorović

U uži izbor osim knjige “Bože, uprosti nam”, ušle su  i “Etičko čišćenje” autora Dušana Pop Đurđeva i “Priče” Dragana Uskokovića.

Povodom 34. Dana humora i satire “Vuko Bezarević” žiri za dodelu nagrade Tipar istakao je da “nagrađena knjiga sadrži oko 800 aforizama Ninusa Nestorovića koji beskompromisno i bez okolišanja zadiru u sve segmente društva koje ga okružuje. Međutim, bez obzira na ubojitost njegovog pera, autor nije htio da bude puki posmatrač i sudija aktuelnim društvenim i političkim događajima, već kroz većinu aforizama provejava i nadu da će ipak na kraju krajeva, Čovjek biti taj koji će pobijediti”.

Prilikom uručenja nagrade, Nestorović je između ostalog rekao i sledeće:

Satiru sam počeo da pišem još davne 1988. godine. Napisao sam (i objavio) šest knjiga aforizama: Izgužvane misli“, „Sizife, Srbine“, „Neraskidiva veza“, Vojna tajna“, „Ćuti i plivaj“ i „Bože, uprosti nam“. Priredio sam antologiju novosadskog aforizma „Pečat vremena“. Za svoje stvaralaštvo dobio sam veliki broj nagrada. Trudio sam se da moji aforizmi budu drugačiji, prepoznatljivi…

Prvi put na Danima humora i satire „Vuko Bezarević“ u Pljevljima pojavio sam se pre dvadesetak  godina. Bio sam mlad i veoma ponosan na sebe, jer sam se pridružio piscima humora i satire koji su obeležili jednu epohu. Tom prilikom posetio sam Muzej humora i satire u Pljevljima i u njemu video plakate svih dotadašnjih festivala. Novak Novak, Lola Đukić, Matija Bećković, Aleksandar Baljak, Radivoje Bojičić, Rastko Zakić… samo su neka od imena koja su uveličala svojim prisustvom ovu manifestaciju. Upoznao sam u Pljevljima mnoge velike pisce i naučio mnogo od njih! Družio se sa njima i upijao svaku njihovu reč! Na taj način sam gradio sebe, a samim tim i poboljšavao kvalitet svojih aforizama.

Za sebe Ninus Nestorović kaže da je rođen 1965. godine u Smederevskoj Palanci. Po zanimanju nije pisac, nego carinski inspektor koji živi i radi u Novom Sadu. Njegova najbolja dela nisu knjige aforizama, nego njegova deca: sin Mihajlo i ćerke Katarina Sara i Tea. Supruga Valentina je stub kuće i njegov oslonac u svemu što radi.

Nagradu “Vuko Bezarević” za neobjavljenu satiričnu priču, prema odluci žirija u sastavu: Zoran Raonić – predsjednik, Bojana Radanović i Ermin Đurđević – članovi, je dobio Velizar Radonjić iz Podgorice za priču “Ko na Lovćen ak’ imalo stoji” koja je bila potpisana šifrom “Depresivni optimista”. Na Konkurs je prispjelo 20 priča od kojih su u uži izbor ušle: “Ko na Lovćen ak’ imalo stoji”; “Korona izolacija” i “Kao sav normalan svet”. Nagrađenu priču preporučilo je, i izdvojilo od ostalih, puno toga što je čini drukčijom, nesvakidašnjom, i u ideji i u realizaciji, i, što je posebno važno – satiričnom u svim njenim slojevima. Oštrim i aforističarskim rečenicama autor zida jednu kamenitu i vrletnu sliku Crne Gore, njenog savremenog trenutka ali i onog istorijskog, vječnog zapravo.

Nagradu “Mladi tipar” za ciklus od deset aforizama mladih autora dobila je Radojka Rada Draganić iz Nikšića za ciklus aforizama pod šifrom “Pjesnikinja”.“

Podelite sa prijateljima:
Share