Nagrada RASTKO PETROVIĆ Tomislavu Longinoviću

Matica iseljenika i Srba u regionu saopštila je da je književna nagrada „Rastko Petrović“ za 2021. godinu pripala Tomislavu Longinoviću za roman „Fetiš nulo“ (Dereta, 2021).

Nagrada RASTKO PETROVIĆ

Pored Longinovića, laureati su i Кatarina Кostić iz Toronta (Кanada) za životno delo, Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac iz Pariza (Francuska) za zbirku pesama „Кoča“ i Vid Vicko Vukelić iz Banjaluke (Republika Srpska) za knjigu za decu „Ljubav te češka“.

Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu „Rastko Petrović“ dodeljuje od 1996. godine, u četiri kategorije, za životno delo i za najbolje prozno i poetsko delo i delo za decu, u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Pročitajte i >> „Izdaja Rite Hejvort“: Postmoderni kaleidoskop (raz)očaranosti

Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobio je časopis „Slovo“ iz Toronta (Кanada), a za dostignuća u oblasti muzike Jovica Ilić, kantautor iz Radoviša (Severna Makedonija).

Nagrada će laureatima biti uručena na svečanosti u Aero klubu u Beogradu, u četvrtak 23. decembra 2021. godine u 18 sati.

Roman o posebnosti iskustva emigracije i egzila na severnoameričkom kontinentu

Centralni lik romana Fetiš Nulo Tomislava Longinovića, Petar Plugojević, profesor istorije na Koledžu „Luter“ u Dekori (Ajova), dobija poziv od tajanstvenog Anonimnog fonda da održi predavanje u Vašingtonu. Međutim, ispostavlja se da je poziv za predavanje samo varka, a da iza Anonimnog fonda stoji kriminalna organizacija koja posredstvom tajne internet mreže posluje sa izuzetno bogatom klijentelom. Ovi klijenti su zainteresovani za sve vrste seksualnih perverzija, uključujući i nasilnu promenu pola, kojoj profesor Plugojević biva podvrgnut na kraju romana. Transformacija njegovog tela alegorijski se povezuje s raspadom Jugoslavije na više narativnih nivoa u romanu koji obuhvata vremenski period od dvadeset i četiri sata.

Roman je napisan minimalističkim, „nultim“ stilom, oponašanjem jezika vizuelnih medija, a naracija se razvija kao surfovanje po internetu u potrazi za što uzbudljivijim materijalom. Namera autora romana jeste da čitaoce dovede u poziciju identifikacije s okom kamere u službi kriminalno-pornografske bande koja otima profesora Plugojevića, kako bi i sami bili implicirani kao nemi posmatrači u aktuelnom univerzumu marketinga i potrošačke civilizacije u kojoj živimo…

Podelite sa prijateljima:
Share