Nagrada „Politikinog Zabavnika” Vladislavi Vojnović

Na trideset osmi po redu konkurs za književnu nagradu „Politikinog Zabavnika”, koja se dodeljuje za najbolje delo namenjeno mladima a objavljeno u 2016. godini, stiglo je 69 naslova.

Žiri (pozorišni reditelj Nebojša Bradić, predsednik, Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, karikaturista i ilustrator Dušan Petričić, kompozitor Zoran Simjanović i zamenik glavnog urednika „Politikinog Zabavnika” Petar Milatović), u uži izbor izdvojio je sledeće knjige: „Avram, Bogdan, vodu gaze” Vladislave Vojnović (Službeni glasnik), Ludvig van Mocart Vesne Aleksić (Pčelica), „Stilske igre 2” Simeona Marinkovića (Kreativni centar), „Avanture Kraljevića Marka” Branka Stevanovića ( Mala Laguna), „Kad priča priča priču” Vesne Vidojević Gajović (Kreativni centar), „Bajke plene i sa scene” Dejana Aleksića (Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”), „Emocija” Luke Karadžuleskog (Čigoja štampa), „Hoću kući” Jasminke Petrović (Odiseja) i „Kad sam bio mali” Slavice Milošević (Mala Laguna).

Jednoglasnom odlukom žirija nagrada je pripala knjizi Vladislave Vojnović „Avram, Bogdan, vodu gaze”, a dobitnici je svečano uručena u Skupštini grada Beograda, 25. januara 2017. godine, na Dan „Politike”.

U kraćem saopštenju žirija piše:

„U ovom romanu za decu po azbučnom redu, svojevrsnoj maloj porodičnoj hronici, raste priča o odrastanju. Ispričana je vrcavim, poetičnim i promišljenim jezikom koji je čini i knjigom za porodično čitanje. Izuzetno je grafički opremljena, sa sjajnim ilustracijama Luke Tilingera…”

– Deca sve vide i sve mogu razumeju ako im se lepo objasni. Svako laganje dece za njihovo navodno dobro, ipak je samo laganje, a laganje ništa ne valja. Lično smatram da je jako opasno po duševno zdravlje biti mlad i videti jedno, a slušati da je to nešto drugo, rekla je Vladislava Vojnović u intervjuu za Politiku povodom dodele nagrade.

Izvor: Politika.rs

Podelite sa prijateljima:
Share