Nagrada “Plavi čuperak” za Jasminku Petrović

kreativni centar-leto kada sam naučila da letimNagrada iz oblasti književnosti za decu „Plavi čuperak” uručena je na dan rođenja Miroslava Mike Antića, književnici Jasminki Petrović za roman „Leto kada sam naučila da letim” u izdanju „Kreativnog centra”. Priznanje dodeljuju Međunarodni centar književosti za decu „Zmajeve dečje igre” i časopis „Neven”, a ustanovljeno je 2013. godine u čast pola veka od štampanja Antićevog „Plavog čuperka”.

– Ova nagrada mi veoma znači, zbog samog naziva i toga što se dodeljuje baš na dan rođenja Mike Antića, ali i zato što dolazi od „Zmajevih dečjih igara”, koje dosledno prate književnost za decu – rekla je tom prilikom laureatkinja Jasminka Petrović. – Ova knjiga mi je posebno značajna, jer osećam da je njome sav moj rad s decom i za decu, i u literaturi i u radionicama, kulminirao. Mislim da je tema veoma važna: radi se o antiratnom romanu koji govori o ljubavi i odrastanju, koje nikada nije lako, ali uz podršku ljudi koji te vole, uz humor i knjige, može se dobro proći u životu. Bob Živković je ilustrovao korice, i osećam kao da je time zagrlio i mene i knjigu.

Po glasovima žirija, koji je brojao više od 40 članova, roman Jasminke Petrović ubedljivo je pobedio s više od 50 odsto glasova. O nagrađenoj knjizi govorio je dr Jovan Ljuštanović, koji je to delo ocenio kao najznačajnije izdanje prošle godine u domaćoj književnosti za decu. „Semantički složena”, „živa”, „aktuelna”, „duhovita”, samo su neki od epiteta kojima je Ljuštanović opisao nagrađenu knjigu, koja, kako je rekao, govori o ljudskoj egzistenciji i ljudskoj sudbini, o istoriji, o večnosti ali i prolaznosti života, kao i o muci odrastanja.

– Po romanu „Leto kada sam naučila da letim” u planu je i snimanje filma, u srpsko-hrvatskoj produkciji – najavila je Jasminka Petrović, koja je, između ostalog, poznata i po knjigama „Seks za početnike”, „Bonton”, „Škola”, „Kako postati i ostati glup” i „Ovo je najstrašniji dan u mom životu”.

Izvor: Dnevnik.rs

Podelite sa prijateljima:
Share