NAGRADA NEVEN za 2018. za knjigu SAZVEŽĐE VIOLINA

nagrada neven

Nagrada Neven za 2018. godinu u oblasti beletristike za decu dodeljena je Vesni Aleksić za knjigu Sazvežđe violina, u izdanju Kreativnog centra. Najbolji ilustrator je Aleksandar Zolotić, a u kategoriji popularne nauke nagrađena je knjiga Šest nemogućih stvari pre ručka Marije Mišić, u izdanju RTS-a, prenose mediji.

Žiri za beletristiku su činili Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet, a u svom saopštenju povodom pobedničke knjige Sazvežđe violina, naglasili su da je to emotivna priča o odrastanju, prijateljstvu, umetnosti i ratu, koja tematikom, elegantnim stilom i čvrstom strukturom, donosi nove poetske standarde u domaći žanr omladinskog romana.

Roman Vesne Aleksić Sazvežđe violina govori o odrastanju generacije X – dece rođene 80-ih godina 20. veka. Danas su to zreli ljudi koji se sećaju prvih glomaznih kompjutera, video-igrica sa džojstikom i besomučnog krčanja prilikom priključivanja na internet. Odrastali su u ratovima i demonstracijama, uz dobru muziku, filmove i stripove. Bili su svedoci prekrajanja atlasa i još kao deca vojni i politički komentatori, kao i muzički i modni. Bili su zaljubljenici u svoje snove i istovremeno njihovi zarobljenici, kao što se to događa u svačijoj mladosti.

Za roman Sazvežđe violina Vesna Aleksić je dobila nagradu Plavi čuperak za 2018. godinu koju dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre.

Na ovogodišnji konkurs organizacije Prijatelji dece Srbije stiglo je 45 naslova namenjenih deci iz 17 izdavačkih kuća.

Pročitajte i: Deca čitaju i kada ne znaju slova: od slike do prepričavanja priče

Za kategoriju Popularna nauka stiglo je sedam knjiga, a žiri u sastavu Ljubica Urošević, Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet,  nagradio je knjigu Šest nemogućih stvari pre ručka Marije Mišić, uz obrazloženje da “radoznalce gladne novih saznanja, a još pre one za koje je nauka bauk sa zamršenim pipcima dosade, groznih formula i komplikovanih reči”, uvodi u nauku “kao u delikatesnu radnju prepunu đakonija”.

Nagradu za ilustraciju dobio je Aleksandar Zolotić za knjigu Neko se uselio u onu staru vilu, u izdanju Lagune. Kako je naveo žiri, koji su činili Olivera Batajić, Bojan Stevanić i Bratislav Milenković, a razmotrio je 18 predloga, Zolotić “poseduje visokokvalitetan likovni izraz, a ovo delo predstavlja njegovu umetničku evoluciju. Svojim ilustracijama autor stvara svet koji savršeno nadopunjuje samu knjigu”.

Nagrada Neven

nagrada neven

Nagrada Neven, jedna od najznačajnijih nagrada u oblasti kulture za decu, ustanovljena je 1955. godine. Cilj nagrade je podsticanje stvaralaštva za decu i afirmacija autora i najuspešnijih ostvarenja za mlade.

Nagradu Neven dodeljuje organizacija Prijatelji dece Srbije, nevladina i neprofitna organizacija koju čine volonteri – roditelji, prosvetni, naučni, kulturni i javni radnici koji svoje znanje, ljubav i slobodno vreme poklanjaju deci. Organizacija svoj program zasniva na Konvenciji o pravima deteta, posebno na pravima deteta iz oblasti igre i stvaralaštva, slobodnog vremena, kulture.

Nagrada Neven je svojevrsna istorija književnosti za decu. Prvi dobitnici nagrade 1955. su bili Branko Ćopić za knjigu Doživljaji mačka Toše i Duško Radović za zbirku pesama Poštovana deco. Među dosadašnjim dobitnicima Nagrade Neven za beletristiku su i: Aleksandar Vučo, Stevan Raičković, Dragan Lukić, Miroslav Antić, Mihail Babinka, Milovan Danojlić, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Gradimir Stojković, Svetlana Velmar Janković, Vladimir Andrić, Dejan Aleksić, Igor Kolarov, Mošo Odalović, Slobodan Stanišić, Branko Stevanović, Ivana Nešić i mnogi drugi.

Svečano uručenje Nagrade Neven za 2018. godinu, koju čini povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos, biće održano 10. oktobra u Skupštini grada Beograda, tradicionalno u okviru Dečje nedelje.

Podelite sa prijateljima:
Share