Nagrada NEVEN Jasminki Petrović i Borisu Kuzmanoviću

Organizacija Prijatelji dece Srbije objavila je nedavno da su dobitnici Književne nagrade „Neven“, za dela izdata u 2021. godini, Jasminka Petrović za beletristiku i Boris Kuzmanović u kategoriji najbolji ilustrator.

neven

Na ovogodišnji konkurs je stiglo 36 naslova namenjenih deci i mladima, iz 8 izdavačkih kuća.

Žiri za beletristiku u sastavu Jelena Panić Maraš – predsednica žirija, Branko Stevanović i Dušan Pop Đurđev odlučio je, da u konkurenciji 20 naslova, nagradu „NEVEN“ dodeli Jasminki Petrović za knjigu „100 lica stolica”, izdavača Kreativni centar.

Između ostalog žiri kaže:

Jasminka Petrović najnovijim delom još jednom pokazuje svoje raskošno spisateljsko umeće. Birajući stolicu za noseći lik, naša poznata spisateljica je ispripovedala mnoštvo događaja, avantura, raznolikih situacija uz obilje humora, zanimljivih obrta i poučnih priča. Knjiga je mozaične strukture, sklapajući deo po deo „stolice“ uz pomoć izvanrednih ilustracija grupe autora, čitaoci bezmalo svih generacija mnogo toga nauče o našem svetu, njegovom bogatstvu, raznolikosti kao i sajedinstvu.

Najbolji ilustrator je Boris Kuzmanović za ilustraciju knjige „Babaroga“, odlučio je žiri u sastavu Monika Lang, Manja Radić Mitrović i Slavimir Stojanović – predsednik žirija. Žiri je ove godine u izboru imao 21 naslov. Nagrađenu knjigu izdao je Kreativni centar.

Žiri se jednoglasno složio da je Boris Kuzmanović u knjizi „Babaroga“ ostavio najautentičniji utisak svojim specifičnim likovnim narativom, majstorski kontrolišući formu i tekst, kreirajući kod nas retko viđen ilustratorski stil koji se svojim snažnim kontrastima, slobodom kompozicije i elementima naive perfektno estetski slaže s temom knjige, mišljenje je stručnog žirija.

U kategoriji popularna nauka stigle su 4 knjige, a članovi žirija u sastavu Jelena Panić Maraš, Branko Stevanović, Dušan Pop Đurđev i predsednik žirija Slobodan Bubnjević doneli su delikatnu odluku da se nagrada “Neven” ove godine ne dodeli u ovoj kategoriji. Žiri ovu odluku obrazlaže:

Mada za ovom vrstom literature postoji veliki komercijalni interes, po oceni žirija prošlogodišnja domaća produkcija naučnopopularnih izdanja izuzetno je bila oskudna, tako da među knjigama pristiglim na konkurs nijedno delo nije zadovoljilo nužne kriterijume da bi, pre svega, bilo nedvosmisleno svrstano u popularnu nauku, a potom steklo i prestižni status koji nagrada “Neven” podrazumeva.

Dodela nagrada laureatima je 06. oktobra, u Narodnom muzeju u Beogradu u 13 časova. Nagrada se tradicionalno dodeljuje u toku Dečije nedelje.

Dodelu književne nagrade „Neven“ u 2022. godini podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Prijatelji nagrade su Modna kuća „Mona“, „Knjigoveznica Kotorčević Branko“, saopšteno je na zvaničnom sajtu organizacije Prijatelji dece Srbije.

Podelite sa prijateljima:
Share