Nagrada LIPLJE dodeljena Vladanu Matijeviću

Nagrada Liplje koja se dodeljuje za savremenu književnost, ove godine pripala je Vladanu Matijeviću za roman Sloboda govora.

Nagrada Liplje

Žiri u sastavu prof. dr Igor Simanović (predsednik), doc. dr Mijana Kuburić-Macura i mr Valentina Milekić odlučio je da Nagrada Liplje za savremenu književnost pripadne Vladanu Matijeviću za roman Sloboda govora u izdanju Lagune.

U obrazloženju žirija se navodi da kroz priču o nestanku novinara Saše Čomskog i potragu za istinom Vladimira F. Vladan Matijević aktuelizuje problem uslovljenosti savremenog novinarstva trenutnim političkim okvirom.

„Uspostavljajući dijalog sa Kafkom, pisac iznimno vješto koristi potencijal kafkijanske stvarnosti i kreira, u žanrovskom pogledu, vrlo izazovan tekst koji se otvara kao novinarski izvještaj da bi prerastao u istinski triler, osmišljen da čitaoca vodi do uzbudljivog raspleta. Međutim, podjednako je bitno pitanje koje se nameće kao ključna piščeva intencija: da li je stvarnost koju vidimo i doživljavamo, u stvari, iskrivljena i kreirana od nekog medija koji suštinski upravlja njome.“

Sloboda govora je sedmi roman Vladana Matijevića, a u njegovom opusu od trinaest knjiga su i zbirke priča, pesama i eseja. Za prethodne knjige dobio je više značajnih nagrada i priznanja za književnost u Srbiji.

Pogledajte i: Konkurs za najbolji filozofski esej

Podelite sa prijateljima:
Share