Nagrada Književni plamen 2019. za MARGARET ATVUD

nagrada književni plamen
Margaret Atvud. Foto: ActuaLitté/Wikipedia

Međunarodna nagrada Književni plamen Maria Vargasa Ljose ove godine pripala je kanadskoj književnici Margaret Atvud.

Peta godina otkako je žiri za dodelu međunarodne književne nagrade Književni plamen Marija Vargasa Ljose počeo s radom prvi je mali jubilej. Njega su sa žirijem, koji predvodi čuveni svetski pisac Mario Vargas Ljosa, a članovi su izdavač Predrag Uljarević i profesori književnosti i esejistike Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Šundić i Siniša Jelušić, dočekali i prethodni dobitnici – Klaudio Magris, Orhan Pamuk i Adam Zagajevski.

Prve godine nagradu je dobio nobelovac Mario Vargas Ljosa, koji je prihvatio da sa izdavačkom kućom Nova knjiga bude suosnivač nagrade, da nagradi dâ svoje ime i da kao predsednik vodi žiri u odabiru nagrađenih autora. Poseta slavnog peruanskog i svetskog pisca Crnoj Gori pre pet godina, prvi susret Crne Gore s jednim dobitnikom Nobelove nagrade, još je u pamćenju kao kulturnoistorijski događaj bez presedana, s redovima koji su se protezali stotinu metara dok su čitaoci čekali na potpis slavnog književnika i rečitog kritičara posvećenog širenju slobode i ideji napretka i ravnopravnosti – jednom humanističkom idealu koji je oličen i u nazivu nove nagrade.

Za ovih pet godina nagrada koja ima istaknuto mesto u Crnoj Gori i regionu našla je svoje mesto i na širokoj internacionalnoj sceni svetske književnosti.

Žiri je u petoj godini održao više sednica i, vođen širokim uvidima Marija Vargasa Ljose, razmatrao veliki broj izuzetnih kandidata u stvaralačkim rasponima koji idu od Kine i Japana do Rusije i Libana, od obe Amerike i Okeanije do Evrope i njenog zapada i sežu do pisaca bivše Jugoslavije i njenog okruženja, od Mo Jena, Andreja Makina i Amina Malufa do Kazua Išigura, Lasla Krasnahorkaija, Olge Tokarčuk, Patrika Modijana i niza drugih istaknutih imena savremene književnosti, kojoj se i kod nas daju lepi doprinosi.

U tom razmatranju, koje nije uvek bilo lako, uzimajući u obzir i razlike žanrova i književnih tehnika, oblika i svojstava književne imaginacije, nalazeći se kao i prethodne tri godine u velikim mukama gde je broj mogućih dobitnika izuzetno velik, žiri se zaustavio na onom mestu gde se ukrstilo više poetičkih osobina, otvarajući nove perspektive nagrade u jubilarnoj godini.

Žiri je uz inicijativu počasnog predsednika doneo jednoglasnu odluku da ovaj put Književni plamen ode u ruke prve dobitnice, istaknute kanadske i svetske pesnikinje, prozaistkinje i esejistkinje Magaret Atvud. Spisateljica koja se ostvarila u tako velikoj raznolikosti žanrova, napuštajući okvire tradicionalne beletristike da bi se oprobala i u poljima distopije, konceptualne fikcije, pa čak i grafičkih novela, smela vizionarka čiji je potez da kao književno zaveštanje već napisano književno delo nameni da se objavi u dalekoj budućnosti krajnje neobičan i jedinstven eksperiment, u isti mah je pesnikinja i autorka romana koji su ostavili pečat u savremenoj angloameričkoj književnosti. Dve Bukerove nagrade u zreloj i poznoj fazi stvaralaštva, od kojih se ovogodišnji Buker podudario s konačnom odlukom našeg žirija i otežao mu rad jer je zbog novonastalih obaveza bilo nemoguće precizno odrediti termine dodele nagrade.

Na pedesetogodišnjicu njenog romansijerskog stvaralaštva, u tom mnoštvu književnih ispoljavanja koja su dobila niz kanadskih, sveameričkih i svetskih priznanja, u izvanrednim tiražima i snažnom angažmanu, autorka koja je imala više zapaženih prevoda i kod nas podarila je izuzetno bogat i raznolik opus koji će u svetlu Književnog plamena sada biti snažno osvetljen pred nama. Žiri je video nastojanje da se smelo širi polje literature i okrenutost ka budućnosti, pa je na osnovu množine književnih postignuća doneo odluku o prvoj dobitnici.

Peta nagrada Književni plamen biće dobitnici uručena na proleće, kada će biti organizovan i akademski okrugli sto posvećen njenom mnogolikom književnom delu.

Podelite sa prijateljima:
Share