Nagrada “JOVAN HADŽI KOSTIĆ” Ninusu Nestoroviću

Dobitnik ugledne nagrade za novinsku satiru “Jovan Hadži Kostić” koju dodeljuju “Večernje novosti” ove godine je Ninus Nestorović.

Jovan Hadži Kostić
Ninus Nestorović. Foto: Društvo književnika Vojvodine

Odluku je doneo petočlani žiri u sastavu:: Dragan Uskoković, Dragutin Minić Karlo, Aleksandar Čotrić, Slobodan Simić i Bojan Ljubenović (predsednik žirija).

Nagrada je Ninusu Nestoroviću uručena 19. oktobra u 12 časova u Galeriji Progres u Knez Mihailovoj uliciu Beogradu, gde je dva dana pre toga otvorena izložba karikatura PJER.

Tokom uručenja nagrade, Nestorović je pročitao desetak svojih aforizama i obratio se publici i novinarima. Kolege aforističari, koje su prisustvovale ovom značajnom događaju, takođe su pročitale po nekolko aforizama i na taj način napravile svojevrstan književni hepening, navodi se u saopštenju Sekcije humorista i satiričara Društva književnika Vojvodine.

Ninus Nestorović je rođen 10. septembra 1965. godine u Smederevskoj Palanci. Živi i radi u Novom Sadu. Član je Društva književnika Vojvodine, gde je i predsednik Sekcije humorista i satiričara. Njegovi aforizmi su prevedeni na: italijanski, poljski, španski, engleski, slovenački, bugarski, makedonski, ruski, češki, baskijski, mađarski, rumunski i nemački jezik. Dobitnik je više značajnih nagrada: “Vlada Bulatović VIB”, “Radoje Domanović”, “Rade Jovanović”, “Radomir Racković”, “Tipar”, “Vuk Gligorijević”… Po obrazovanju je novinar, po zanimanju carinski inspektor. Otac troje dece.

Objavio je šest knjiga aforizama na srpskom: “Izgužvane misli” (1997), “Sizife, Srbine!” (1999),
“Neraskidiva veza” (2003), “Vojna tajna” (2006), “Ćuti i plivaj” (2014), “Bože, uprosti nam” (2020). Priredio je antologiju novosadskog aforizma “Pečat vremena”. Knjigu aforizama na poljskom jeziku: “Dyktator i ja” (2021). Knjigu aforizama na makedonskom jeziku: “Odabrani aforizmi” (2022) koja uskoro treba da izađe iz štampe.

Ninus Nestorović je jedan od žonglera asocijacija i kolažiranja citata koji se ne ustručavaju da ispolje svoju duhovitost kao angažman. Takva intelektualna pronicljivost, višeslojno značenje i poruke, lepota stila i volšebna darovitost… Bravurozan po pitanju kalambura, Ninus svojim aforizmima ostavlja misaoni trag posvećen paradoksima savremenog života. Originalno i snažno književno delo kao sinteza literature i filozofije. Sve što Ninus radi samo je mala kap u okeanu našeg poraza. Ali, okean bi bez te kapi bio komplikovaniji za brodolomnike. Jeste da nas taj poker (Kesić, Žanetić, Ljubičić, Petrović i Ivanović) uredno razgaljuje na televiziji, ali se ne smeju gubiti iz vida ni majstori iz Baljkovog ešalona. U zemlji gde svaka vrsta vlasti poprima formu bajne egzistencije, valja imati uvid u ispise „zaoštrenih pera“ kao načina neslaganja i nemirenja sa primećenim „nelogičnostima“ takvog društva i uspostavljene nesnosne stvarnosti…(Petar Peca Popović)

Što se aforizma i inteligencije tiče, baš kao i nedvosmislenosti aforizma, to se u najvećoj meri odnosi i na satirično stvaralaštvo Ninusa Nestorovića. Njegova ironična smehovitost pripada onoj vrsti humora koju je Oskar Vajld bliže odredio kao „intelekt dok švrlja“. (Ratko Božović)

Velika književna vrednost Nestorovićevih satiričnih dragulja je prevashodno u njihovoj izbrušenosti. U njima nema ničeg suvišnog, nepotrebnog. Njihova lepota je u jasnoći, preciznosti i kratkoći. Njegove jezičke strelice su ubitačne jer su dobro zaoštrene i nepogrešivo, laserski precizno pogađaju u samo središte mete, u najbolniju tačku. Nestorovićevi satirični aforizmi su krajnje promišljeni, duboko proživljeni i zato su istinski subverzivni, opori, gorki i surovo tačni. (Žarko Trebješanin)

Podelite sa prijateljima:
Share