Nagrada “Hans Kristijan Andersen” kineskom piscu Cao Vensjuenu

Prestižna nagrada “Hans Kristijan Andersen”, koja se dodeljuje ilustratorima i piscima čija su dela dala trajan doprinos dečjoj književnosti, ove godine pripala je kineskom piscu Cao Vensjuenu, čiji je roman “Slamnata koliba” srpska izdavačka kuća “Kreativni centar” objavila u martu ove godine.

U oblasti ilustracije nagradu je dobila Rotraut Suzan Bermer iz Nemačke, saopšteno je na konferenciji za novinare na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji.

Nagrada “Hans Kristijan Andersen” jedna je od najstarijih i najprestižnijih međunarodnih nagrada za dečju literaturu, koju često nazivaju Nobelovom nagradom za književnost za decu, podseća “Kreativni centar”.

Dodeljuje je “International Boards on Books For Young People” (IBBY), međunarodno neprofitno udruženje kojem je cilj približavanje knjiga deci i promovisanje dečje književnosti i čitanja.

U obrazloženju žirija, koji je Cao Vensjuena jednoglasno proglasio ovogodišnjim dobitnikom nagrade, stoji kako taj autor “divno piše o složenosti života dece koja se suočavaju sa velikim izazovima”. “On je duboko posvećen pisac, a teško detinjstvo koje je imao uticalo je i na njegova dela, u kojima nema lakih odgovora. Cao Vensjuen je odličan primer za to kako pisanje divne proze i pričanje priča o hrabroj deci koja se suočavaju sa ogromnim poteškoćama i izazovima može da privuče široku i posvećenu dečju čitalačku publiku, kao i da doprinese oblikovanju literarne tradicije Kine”, ocenio je žiri.

Cao Vensjuen jedan je od najpoznatijih savremenih kineskih pisaca za decu, a njegove knjige objavljene su u stotinama izdanja i milionima primeraka. On je posetio Beograd tokom Sajma knjiga 2014, kada je Kina bila počasni gost. Tom prilikom ugovoreno je i objavljivanje romana za starije osnovce “Slamnata koliba”.

Vensjuen se na Sajmu knjiga upoznao i sa ilustratorom Aleksandrom Zolotićem, dobitikom nagrade “Neven” za ilustraciju, koji je ilustrovao nekoliko knjiga za “Kreativni centar”.

Dogovoreno je da upravo on ilustruje piščevu novu slikovnicu “Put vetra”. Knjiga je nedavno objavljena u Kini, a “Kreativni centar” je na bolonjskom sajmu potpisao ugovor za kupovinu prava za tu knjigu, koju će naši predškolci ubrzo moći da čitaju i na srpskom jeziku.

Izvor: B92.net

Podelite sa prijateljima:
Share