Nagrada Dušan Vasiljev DRAGANI MLADENOVIĆ za Femicid i druge pesme

Na konferenciji za medije održanoj u petak, 26. 3. 2021. godine, žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev objavio je da će priznanje za 2020. godinu, plaketa kao i novčani iznos, pripasti Dragani Mladenović za knjigu poezije Femicid i druge pesme („Kulturni centar Novog Sada“). Žiri je odluku doneo jednoglasno.

Femicid i druge pesme

U konkurenciji su se našla 142 naslova, a u najužem izboru, pored nagrađene knjige, našli su se i romani Enesa Halilovića Ljudi bez grobova („Laguna“), Hostel Kalifornija Zvonke Gazivode(„Geopoetika“), kao i Purpurna dekada Vladimira Kopicla, te knjige poezije Moja mama zna šta se dešava u gradovima Radmile Petrović („Enklava“), i Kćeri, zar ne vidiš da gorim Ivane Maksić („Treći trg“).

U obrazloženju žirija u sastavu Dunja Ilić, Ivan Radosavljević i Srđan Srdić, naglašava se da knjiga u apsolutnom smislu odgovara angažovanim stremljenjima kakav je Dušan Vasiljev iskazivao tokom čitavog svog kratkog životnog veka, koji god žanrovski obrazac da je eksploatisao.

Reč je o izrazito oštroj, na trenutke i neprijatnoj poeziji, izrazito promišljenoj i strukturiranoj, koja tematizuje ulogu i položaj žena u društvu ženama tradicionalno nenaklonjenom. Polazeći od leksičkih odrednica i srpske narodne književnosti, Dragana Mladenović u svojoj knjizi stiže do najaktuelnije moguće savremenosti koja njenoj temi žalosno hrli u susret, prepoznajući iste obrasce nasilništva, šovinizma i rodno zasnovanog terora kom su žene u ovako zasnovanoj zajednici izložene. U svakom pogledu, ovo je knjiga čiji je značaj ogroman, u njoj se na izvanredan način susreću hrabrost pri odabiru teme, kao i poetička, jezička hrabrost da se o istoj progovori najupečatljivijim mogućim jezikom.

Žiri iskazuje nadu da je Femicid Dragane Mladenović tek jedna u nizu velikih pesničkih knjiga u kojima angažman nije ukinuo poeziju, a koje su i našem društvu i našoj poeziji više nego potrebne.

Književnu nagradu Dušan Vasiljev na godišnjem nivou dodeljuje Kikinda u znak promocije savremene srpske književnosti, kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.

Podelite sa prijateljima:
Share