NAGRADA ČASOPISA PRIČA – osnivač Slobodan Stojadinović

Nagrada časopisa Priča

Žiri u sastavu Vasa Pavković i Slavoljub Marković, doneo je odluku da Nagradu časopisa Priča – osnivač Slobodan Stojadinović, za 2019. godinu dobiju Dragan Stanišić, za knjigu Parobrod u žitu i Narcis Agatić, za knjigu Prezir.

Nagrada časopisa Priča se dodeljuje za neobjavljenu knjigu priča, saopštilo je Srpsko književno društvo.

Dragan Stanišić je rođen u Beogradu, gde je diplomirao na Pravnom fakultetu. Studirao je teatrologiju na FDU u Beogradu. Objavio je knjigu kratkih priča Mekani časovnici (Novo delo, 1988) i romane Kiša pada na Portobelo (Nezavisna izdanja Slobodana Mašića, 1991) i Polja jagoda (Tersit, 1995).
Na Trećem programu Radio Beograda igrane su Stanišićeve drame „Ko se plaši Džeka Keruaka“ (1998) i „Ko je sledeći“ (2000, režija Boda Marković ), koja je predstavljala našu zemlju na radiofonskom festivalu „Prix Italia“ 2000. u Bolonji. Pozorišni komad „Suđenje Hamletovim glumcima“ izveden je u Omladinskom pozorištu u Smederevskoj Palanci (praizvedba 2010, režija Miroslav Jozić). Živi u Beogradu.

Pročitajte i DOBA CARSTVA – kapitalna istoriografska studija Erika Hobsbauma u izdanju Arhipelaga

Narcis Agatić je rođen 1965. godine u Zagrebu. Sa objavljivanjem proze, poezije i eseja započeo je kasnih osamdesetih godina u referentnim ex-yu časopisima; između ostalih u Quorumu, Studentu, Književnoj reči, Poljima i Vremenu. Neke od Agatićevih priča pročitane su na Trećem programu Radio Beograda. Objavio je dve knjige: Enterijeri, zbirka priča, Matica srpska, 1990, Novi Sad i
Fumatori, Fumatori!, zbirka pesama, Flavio Rigonat, 1994, Beograd. Paralelno s pisanjem, bavio se antikvarnom knjigom i andergraund izdavaštvom. Živi u Beogradu.

Podelite sa prijateljima:
Share