Nagrada Branko Ćopić za dve zbirke pesama i knjigu priča

Nagrada Branko Ćopić za 2019. godinu pripala je Miladinu Ćulafiću za zbirku priča, i Dejani Nikolić i Draganu Markoviću za knjige poezije.

Nagrada Branko Ćopić
Branko Ćopić. Foto: sanu.ac.rs

Upravni odbor Zadužbine Branka Ćopića – koji čine akademici Milosav Tešić (predsednik), Goran Petrović (potpredsednik), Matija Bećković, Dušan Kovačević i Nada Milošević Đorđević – odlučio je, na sednici održanoj 5. februara 2021. godine u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti da se nagrade iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića za dela visoke umetničke vrednosti, objavljena po prvi put u 2019. godini, dodele Miladinu Ćulafiću za knjigu priča Preko granice (SKZ, Beograd), Dejani Nikolić za zbirku pesama Kalendar (autorsko izdanje: Čigoja štampa, Beograd) i Draganu Markoviću za zbirku pesama Kamen papir makaze (Udruženje za očuvanje baštine „Dijak“, Priboj Majevički, Republika Srpska).

Nagrade će biti uručene kada to dopuste epidemijske prilike, navedeno je u saopštenju Fonda Zadužbine Branka Ćopića.

Zadužbinu Branka Ćopića pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti osnovala je 1989. godine Bogdanka Ilić Ćopić, supruga akademika Branka Ćopića. Zadužbina Branka Ćopića registrovana je 2012. godine u Agenciji za privredne registre u skladu sa Zakonom o zadužbinama i fondacijama Republike Srbije. Upravni odbor Zadužbine čine akademik Milosav Tešić (predsednik), dopisni član SANU Goran Petrović (potpredsednik) i akademici Dušan Kovačević, Matija Bećković i Nada Milošević Đorđević.

Pogledajte i JEŽEVA KUĆA: animirani film prema motivima Branka Ćopića

Kada je Zadužbina osnivana, imala se na umu plemenita ideja nagrađivanja pisaca za dela visokih umetničkih dometa, pisanih i objavljenih na srpskom jeziku.

Zadužbina Branko Ćopić godišnje dodeljuje dve nagrade: jednu iz oblasti proze i drugu za istaknuto poetsko delo.

Nagrada Branko Ćopić dodeljuje se od 1992. godine, a prvi dobitnici su bili Milovan Danojlić za delo Godina prolazi kroz avliju i Đorđe Sladoje za zbirku pesama Trepetnik.

Podelite sa prijateljima:
Share