Nagrada Beogradski pobednik 2022. Goranu Petroviću

Nagrada Beogradski pobednik za 2022. godinu pripala je Goranu Petroviću, autoru romana Papir sa vodenim znakom, saopšteno je u utorak na konferenciji za novinare u Biblioteci grada Beograda.

Nagrada Beogradski pobednik
Nagrada Beogradski pobednik. Foto: Biblioteka grada Beograda

Žiri u sastavu prof. dr Predrag Petrović, predsednik, dr Slađana Ilić, prof. dr Petar Pijanović, dr Vesna Trijić i dr Nataša Anđelković tokom januara ove godine sačinio je i objavio najpre širi, a potom uži i najuži izbor za Nagradu „Beogradski pobednik“.

Na završnoj sednici održanoj 17. januara 2023. godine žiri je razmatrao pet romana koji su bili u najužem izboru: Bojan Vasić, Vlastelinstva (Treći Trg / Srebrno drvo), Emir Kusturica, Vidiš li da ne vidim (Srpska književna zadruga), Mirjana Novaković, Mir i mir (Laguna), Goran Petrović, Papir sa vodenim znakom (Laguna) i Sanja Savić Milosavljević, Teferič na Slaviji (Bedem knjige).

Žiri je odlučio da Nagradu Beogradski pobednik za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2022. godini ponese knjiga Papir sa vodenim znakom Gorana Petrovića. Odluka je doneta većinom glasova: Nataša Anđelković, Predrag Petrović i Petar Pijanović glasali su za roman Gorana Petrovića, a Vesna Trijić i Slađana Ilić svoj glas su dale romanu Emira Kusturice.

Goran Petrović

Papir sa vodenim znakom Gorana Petrovića, kako se navodi u Obrazloženju žirija, „izdvojio se svojim poetičkim i stilskim osobenostima. Odlučivši da radnju romana smesti u rani novi vek, renesansu, autor je, nadovezujući se na svoja pripovedačka opredeljenja, uspeo da aktivira žanrovske i smisaone obrasce koji su bili zastupljeni upravo u ovoj umetničkoj epohi – groteska, burleska, parabola kao i bokačovska lascivnost. Iako je priča smeštena u doba renesanse, ona se može čitati kao alegorija i dijalog sa našim vremenom. U njoj se prepoznaju teme poput problematizovanja položaja umetnika i stvaranja u složenom društvenom kontekstu, odnos popularne kulture i visoke umetnosti, kao i apsurd i licemerje epohalnih političkih kretanja. Nagrađena knjiga Gorana Petrovića može se čitati i samostalno i kao deo zamišljenog ciklusa, romana-delte, koja u našoj savremenoj književnosti otvara nove poetičke i žanrovske mogućnosti reaktuelizacije velike, epohalne romaneskne celine.”

Svečana dodela Nagrade Goranu Petroviću biće upriličena u prostorijama Biblioteke grada Beograda u četvrtak, 26. januara u 12 sati, saopštila je Biblioteka grada Beograda.


Nagradu Beogradski pobednik Biblioteka grada Beograda ustanovila je 2021. godine. Nagrada Beogradski pobednik se dodeljuje jednom godišnje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od: statue Beogradskog pobednika koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Dobitnik nagrade može biti samo jedno lice tj. nagrada se ne može deliti između više lica i može se dobiti samo jednom.

Prvi dobitnik Nagrade Beogradski pobednik bio je Drago Kekanović za knjigu Privrženost (Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, 2021).

Podelite sa prijateljima:
Share