Na veslu priča – multimedijalna izložba Časlava Petrovića

Časlav Petrović

U Galeriji Dečijeg kulturnog centra Beograda otvorena je multimedijalna izložba “Na veslu priča”, koja se sastoji od 80 fotografija direktora fotografije serije Časlava Petrovića, 8 postera mini ciklusa dizajnera Zorana Mujbegovića, muzike kompozitora Vladimira Lešića i samih epizoda serije koje zainteresovani mogu individualno pogledati na LCD monitorima do 16. novembra 2018. godine do kada je izložba dostupna javnosti (Radno vreme galerije: 08:00 – 15:30 sa ulaza iz Takovske 8 i 15:30 – 20:00 sa ulaza u DKCB iz Abardareve).


Pogledajte: Ekološki angažovana književnost: „Na veslu priča“


Profesor Mileta Prodanović, književnik i slikar, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, akter serije “Na veslu priča” podelio je iskustvo snimanja serije:

– Ja jesam i pisac i predavač i slikar…ali nisam glumac. Bio sam dosta uzdržan i skeptičan kada sam pozvan da ispričam “Na veslu priču.” Međutim, taj dan snimanja mi je ostao u divnom sećanju. Naravno, postoji umetnost montaže, pa su sva ponavljanja i brljotine nestale. Ja se uvek držim onoga da su antičke skulpture jako dobre kada im fale neki delovi, te da bi jedna antička skulptura postala moderna – možda je zgodno sa neke velike visine zarolati niz planinu, pa onda sve to što otpadne je zapravo i trebalo da otpadne. Ja sam video veliki deo ovih emisija, to su sve moji prijatelji i kolege, i ja se iskreno radujem što se “Na veslu priča” nastavlja. I ova izložba na kojoj prepoznajem veliki broj vizura koje su meni bliske, naravno uz originalno čitanje motiva i ambijenata od strane fotografa Časlava Petrovića, to su takođe delovi nekog mog mikrokosmosa. Zato vidim ovaj trenutak i dan kao neki presek iz koga će se dalje izroditi naredni ciklus – rekao je Prodanović.

Nevenka Paunović, urednica u javnom servisu, pozdravila je okupljene u ime RTSa: “Meni je zaista čast i zadovoljstvo što ovde predstavljam RTS, jer je reč o seriji koja je važna. Ove lepe priče se čuju i lepote vide i van granica Srbije zahvaljujući platformi RTS Planeta i kanalu RTS Svet. Čuvajmo prirodu i kulturu, svako na svoj način.”

Autor fotografija prirode koje čine najveći deo izložbe, Časlav Petrović, zahvalio se svima u ime Udruženja “Šta hoćeš”, koje je producent izložbe i serije: “Fotografije vidite, emisije vidite…ja sam srećan što sam radeći ovu seriju bio u prilici da budem na mestima do kojih inače ne bih stigao. Imali smo na raspolaganju čamce, vodili su nas lokalni znalci prirode na mesta koja obični ljudi ne mogu lako posetiti. I uživao sam. Nadam se da smo tu radost života i priče podelili sa vama. Veslamo dalje.”

Tokom izložbe, do 16. novembra 2018. autori izložbe i serije “Na veslu priča” držaće edukativne programe za učenike beogradskih osnovnih i srednjih škola, kako kaže Lidija Seničar, urednica Likovnog programa DKCB: “Naš cilj je da inspirišemo mlade generacije primerima dobre prakse, pravom umetnošću, da im pokažemo profesionalce koji uživaju u svom poslu, koji se hrane lepotom, istinom i dobrotom.”

Podelite sa prijateljima:
Share