Na veslu priča: Mileta Prodanović

NaVesluPricaS02E03_MiletaProdanovic_001
Mileta Prodanović

Priča „Mladunče“ na RTS-u 2, 15. septembra 2015. u 9:55 i 15:04

U trećoj epizodi premijerne druge sezone TV serije „Na veslu priča“ u produkciji Udruženja „Šta hoćeš“ pisac i slikar Mileta Prodanović slikovitom metaforičnom personifikacijom donosi aktuelnost dilema našega života pričom „Mladunče“.

Mlad, mladunče, dete… Put koji možemo da mu priuštimo. Propusnost društva. Važnost štiva prevazilazi važnost hrane. Šta ako pogrešno skrene? Pakao je iza ćoška. Ili umemo da žmurimo iz sve snage?

Profesor Prodanović smatra životnu sredinu odlučujućim političkim pitanjem:

„Životna sredina nije omeđena državnim granicama. Neki belaj koji se desi s druge strane granice podjednako afektira i one bogatije, s druge strane granice. Ja mislim da će baš ekologija, i ta svest da planeta možda nepovratno odlazi u nekom lošem pravcu, negde i učvrstiti opredeljenje ove sredine da se u daljem toku događaja čvršće priljubi onom polu evropske i svetske politike koji garantuje ozbiljnije standarde životne sredine.“

Priča „Mladunče“ je za ovu priliku adaptirana jedna od pripovesti iz aktuelne zbirke „Agnec“, po rečima autora:

„Ja volim tu priču, čini mi se da na više načina dodiruje temu odnosa prema prirodi. Ona jeste iščašena, i nije samo metafora o ekologiji, nego šire stvarnosti u kojoj nažalost živimo.“

Mileta Prodanović, rođen je 1959. godine u Beogradu, pisac je i slikar. Predaje na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Objavio je 10 romana, 4 knjige priča, po 2 knjige putopisa i eseja i 1 zbirku poezije. Njegovi radovi prevođeni su na 12 evropskih jezika. Izlagao je u zemlji i inostranstvu. Nagrađivan.

Podelite sa prijateljima:
Share