Muzika inspirisana Orvelovim romanom 1984

Početkom 2017. godine u Americi je zabeležen nagli rast prodaje romana 1984 Džordža Orvela. Prvi put objavljen 1949. ovaj distopijski roman obrađuje temu totalitarnog društva u kome je nametnuta kontrola nad pojedincima,  a činjenice su iskrivljene do neprepoznatljivosti.

Imajući u vidu trenutnu političku klimu kako u Americi tako i u drugim zemljama sveta, nije čudno što ovaj roman ponovo dolazi u središte pažnje.

Totalitarizam, kao i svaka druga politička okoštalost sistema, oduvek je bio smatran neprijateljem mislećih pojedinaca, a odbojnost i pobunu protiv takvog načina vladavine, mnogi autori popularne kulture pretočili su u muziku.

Poslušajte neke od pesama inspirisanih romanom 1984.

muzika orvel

David Bowie – 1984 [+ Big Brother]

They’ll split your pretty cranium
and fill it full of air

Dejvid Bouvi je inspirisan romanom 1984 prvobitno hteo da napiše njegovu muzičku interpretaciju, mjuzikl. Međutim, do toga nije došlo, iako ova pesma, kao i ceo album Diamond Dogs (1974), odaje posebnu počast knjizi.

Someone to lead us, someone to follow
Someone to fool us, some brave Apollo
Someone to save us, someone like you
We want you, Big Brother
Big Brother!

U pesmi Big Brother, koja je i poslednja na albumu Diamond Dogs, Bouvi obrađuje završetak knjige kada je glavni junak prošao proces ispiranja mozga, nakon čega je zavoleo Velikog Brata.

Eurythmics – Ministry of Love

Minimalistički zvuk ove numere zvuči jezivo, pogotovo kada se prisetimo da je ministarstvo ljubavi  jedno od četiri ministarstava koje održava mir i red u Okeaniji. Dominantno i zlokobno ponavljanje sintagme “Ministarstvo ljubavi”, ritam mašina i sintisajzeri podsećaju na marširanje.

Eni Lenoks je zajedno sa Stjuartom i autor muzike za filmsku adaptaciju romana 1984. Album 1984 (For The Love Of Big Brother) objavljen je u novembru 1984. i sadrži devet numera od kojih je možda najpoznatija Sex Crime (1984).

Sex crime, crime
Can I take this for granted
With your eyes over me?
In this place, this wintery home
I know there’s always someone in

Rage Against the Machine – Testify

Rage Against the Machine je bend koji je, u vremenu kada je politika bila u senci ostalih tema na top listama, vratio temu pobune i prevrata u komercijalni rok.

Nastala nakon nemira u Los Anđelesu 1992. numera Testify, sa albuma The Battle of Los Angeles, se završava parafrazom iz romana:

Ko kontroliše prošlost sada, kontroliše budućnost,
Ko kontroliše sadašnjost sada, kontroliše prošlost.

Radiohead – 2+2=5

Ceo album Hail to the Thief (2003) ima političke temelje, a numera 2+2=5 je orvelovska kako po naslovu tako i po sadržaju.

Jednačina koju je Radiohead preuzeo za naslov odnosi se na sposobnost političara da kontrolišu informacije i demantuju objektivnu realnost.

Izmučen Ministarstvom ljubavi glavni lik romana ne dovodi u pitanje apsurdnost jednačine.

Dead Kennedys – California Über Alles

Close your eyes, can’t happen here
Big Bro’ on white horse is near

California Über Alles sa albuma The 1978 Demos (1978) osuđuje postupke guvernera Kalifornije Džeri Brauna. U pesmu su utkane reference na himnu Nemačke tokom vladavine Trećeg rajha, a 1984 se javlja u stihovima: Sada je 1984. / Kuca na vaša vrata.

Podelite sa prijateljima:
Share