MOLIJER – izložba povodom 400 godina od rođenja

Povodom obeležavanja 400 godina od rođenja Molijera, jednog od najpoznatijih francuskih komediografa, Biblioteka Matice srpske (BMS) priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

Molijer

Postavka, koju čini izbor Molijerovih dela kao i literature o njemu, može se pogledati od 1. do 31. marta 2022. godine u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu.

Autorke izložbe su Sonja Ivanović i Daniela Kermeci, urednik je Selimir Radulović. Izložba je ujedno i deo programa u okviru manifestacije „Mesec frankofonije”, koju organizuje Francuski institut u Srbiji.

Žan Batist Poklen, poznatiji pod umetničkim pseudonimom Molijer (Pariz, 15. januar 1622 – Pariz, 17. februar 1673), bio je francuski glumac, komediograf i pesnik i jedan od najznačajnijih predstavnika klasicizma.

Rođen je u Parizu u imućnoj porodici. Vrlo rano se okrenuo glumi i pozorištu. Odigrao je brojne predstave pre nego što je počeo da piše svoja prva dramska dela – farse. Pisao je komedije u prozi i stihu koje su doživele ogroman uspeh na dvoru francuskog kralja Luja XIV. U svojim komadima ismevao je sve društvene slojeve, grupe i profesije i rugao se njihovim naravima i porocima: afektiranosti kaćiperki, skorojevićima, pobožnim ljudima i njihovom licemerju, tvrdičluku bogate buržoazije, lekarima i njihovom šarlatanstvu. Smešne precioze, Građanin plemić, Tartif, Tvrdica, Mizantrop, Don Žuan, Uobraženi bolesnik, samo su neke od tridesetak Molijerovih komedija.

Francuski jezik često se naziva „Molijerovim jezikom”. Molijera su razumeli svi društveni slojevi jer je, kako ističe francuski teatrolog i dramaturg Marsijal Poarson, uspeo da pomiri „jezik lakrdijaša sa jezikom aristokratije i buržoazije”.

Najstarije izdanje koje se nalazi u fondu BMS je drugi tom Sabranih dela (Les Œuvres de Monsieur de Molière), objavljenih 1744. godine u Amsterdamu na francuskom jeziku. Izložba je obogaćena ilustracijama, plakatima i pozorišnim programima kao i citatima domaćih i svetskih književnih kritičara.

Elektronsku izložbu građe povodom 400 godina od rođenja Molijera možete preuzeti >> OVDE.

Podelite sa prijateljima:
Share