Mokrinske hronike – nova knjiga Srđana Tešina u izdanju Arhipelaga

Nova prozna knjiga Srđana V. Tešina Mokrinske hronike upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.

Mokrinske hronike

Mokrinske hronike su povest o odrastanju i sazrevanju. Ova knjiga je priča o jednom dečaku, jednom mestu i jednoj generaciji u lomovima osamdesetih i dramama devedesetih. Smeštene u mesto Mokrin, ove hronike govore o jednoj generaciji u uskomešanom vremenu, pa će se otuda u njima prepoznati ljudi različitih iskustava i geografija.

Mokrinske hronike su pisane evokativno i pomalo nostalgično, britko i sažeto, iz najveće moguće blizine. Tešin pripoveda sigurno i pouzdano, s vrhunskim smislom za detalj i sa izrazitim umećem vođenja priče. Na taj način nastale se neodoljive hronike jednog doba, čas duhovite do neobuzdanog smeha, čas potresne do ivice plača.

– Nešto toliko zabavno, na mahove duhovito, na mahove tužno, nostalgično, s upitanošću o intimnoj istoriji i istini, s tako slikovito i konkretno ocrtanim portretisanjem, skoro nisam čitala. Žao mi je prosto što nije još duže! Taj lokalni kolorit, savršeno uhvaćen, nekako, baš je topla i zabavna, rekla bih memoarska proza, ali opet i okrenuta ka spoljašnjošti i drugima – kaže književna kritičarka Jelena Marinkov.

– Živo, duhovito, iskreno, toplo, gorko-slatko. Likovi su mesnati, naracija uverljiva, poente izvrsne – smatra prevoditeljka Mila Gavrilović.

Književnica Ivana Rogar doživljava Mokrinske hronike kao priču „o probijanju jednog dječaka kroz djetinjstvo i adolescenciju“:

– Premda se obično kaže da je djetinjstvo najljepše životno doba, Tešin ovdje uz dozu humora prikazuje i njegovu drugu stranu. Tu nije riječ ni o kakvoj teškoj sudbini, nego o tome da i djetinjstvo kao takvo sa sobom nosi svoje muke i tegobe koje itekako opterećuju njegove subjekte premda nam se s distance te muke mogu činiti smiješnima.

– Čovek ne mora biti iz Mokrina da bi čitao ovu prozu i da bi je osetio kao priču o sebi i svom vremenu – kaže glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

Podelite sa prijateljima:
Share