MITOVI SNOVI I MISTERIJE – knjiga M. Elijadea na srpskom

Mitovi, snovi i misterije jedna od najvažnijih knjiga Mirče Elijadea objavljena je prvi put na srpskom u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada.

Mitovi, snovi i misterije

Knjigu je sa francuskog preveo Dušan Janjić.

Motiv pisanja knjige Mitovi, snovi i misterije nam je objasnio sam autor:

Razumevanje mita pokazaće se kao jedno od najkorisnijih otkrića 20. veka. Zapadnjak više nije gospodar sveta: ispred sebe više nema „domoroce”, već sagovornike. Dobro je što znamo kako da se započne dijalog: bitno je prepoznati da više ne postoji prekid između „primitivnog” ili „zaostalog” sveta i modernog Zapada. Moramo biti svesni onoga što je još uvek mitsko u životu savremenih ljudi.

Mirča Elijade (Mircea Eliade, 1907–1986), književnik i jedan od najvažnijih svetskih stručnjaka u oblasti komparativne analize religija, studirao je i doktorirao filozofiju u Bukureštu. Nakon emigracije 1945. godine u Parizu je predavao istoriju religije, najpre na École pratique des hautes études (do 1948), a potom na Sorboni. Od 1957. godine bio je redovni profesor na Univerzitetu u Čikagu.

Pročitajte i: Nesvesno prokletstvo očeva i sinova – o romanu CRVENOKOSA Orhana Pamuka

Proučavao je religiju primitivnih društava Australije, Polinezije i Afrike, kulture drevne Indije, Egipta, Grčke i Rima. Autor je više knjiga iz oblasti istorije religija, ali i dela iz umetničke književnosti. Akademska knjiga je 2011. godine objavila njegovu studiju Rasprava o istoriji religija.

Podelite sa prijateljima:
Share