Mišel Uelbek – glavna zvezda 11. Festivala KROKODIL

Glavna zvezda prve večeri ovogodišnjeg 11. Festivala KROKODIL biće Mišel Uelbek, francuski pisac koji već četvrt veka slovi za jednu od najvećih zvezda savremene svetske književnosti – kazao je za Danas Vladimir Arsenijević, pisac i programski urednik festivala, koji će biti održan od 7. do 9. juna.

Recept za budućnost, prema Arsenijevićevim rečima, u dodatnoj je internacionalizaciji KROKODIL-a, čija selekcija autora ove godine podrazumeva i: Lasla Krasnahorkaija, koji spada u red najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista, Svetislava Basaru, Gorana Markovića, Miljenka Jergovića, Zorana Kesića, Vladimira Tabaševića, Georgia Gospodinova, Lanu Bastašić, Jana Vagnera, Federika Italijana, Bojana Babića, Anu Ristović, Rumenu Bužarovsku, Mariju Barnas, Patrika Mekginisa i mnoge druge.

– Srećni smo što su naši prijatelji iz KROKODIL-a uspeli da ubede velikog moralistu našeg doba i čoveka koji bira publiku, Mišela Uelbeka, da dođe u Srbiju – konstatovao je Žan Baptist Kuzan, direktor Francuskog instituta u Beogradu.

On je primetio da Uelbekova poezija i proza imaju veliku snagu i simboliku, koja je u naše doba retka, i da ovaj autor, koji je tražen u čitavom svetu, govori o svim kontradiktornostima sa kojim se suočava francusko društvo danas.

– On je i veliki analitičar ljudske duše i to je ono što ga čini univerzalnim i jako dobrim piscem, ali i čovekom – ukazao je Kuzan.

Uelbek će prve večeri festivala govoriti o sebi, svom stvaralaštvu i kompleksnom odnosu s Francuskom, dok će glumac Boris Isaković čitati odlomak iz njegovog najnovijeg romana „Serotonin“.

Takođe, prve večeri festivala, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse, predstaviće se i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i jedan od najprobitačnijih savremenih autora Bojan Babić, te naš legendarni filmski i pozorišni reditelj i pisac Goran Marković.

Vrhunac druge festivalske večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija, koji će sa Markom Čudićem razgovarati o svom stvaralaštvu koje karakteriše apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta. Iste večeri predstaviće se jedan od najvećih evropskih autora danas, bugarski pisac Georgi Gospodinov, ali i Lana Bastašić, koja će čitati odlomke iz svog prvog romana „Uhvati zeca“. U fokusu druge festivalske večeri biće i zajednički nastup Miljenka Jergovića i Svetislava Basare.

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom „Grand Tour“, koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. Tokom dva dana festivala njih dvojica će predstaviti selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, zatim naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije. Program vodi Mima Simić.

Podelite sa prijateljima:
Share