MIROSLAV RADOŠEVIĆ – dobitnik Nagrade Miroslav Dereta

Miroslav Radošević dobitnik je Nagrade Miroslav Dereta za rukopis romana Glasovi iz podzemlja, saopštila je Izdavačka kuća Dereta.

Na XVI Deretin konkurs za neobjavljeni roman za nagradu „Miroslav Dereta”, u periodu od 1. marta do 1. jula 2021. godine, stiglo je 150 rukopisa. Na poslednjoj sednici žiri u sastavu Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina jednoglasno je odlučio da nagrada „Miroslav Dereta” za 2021. godinu pripadne Miroslavu Radoševiću za roman Glasovi iz podzemlja.

U najužem izboru našli su se i sledeći rukopisi: Santjago Đorđa Ćirjanića, Siroče Milice Maglov, Olivera uči nemački Jadranke Milenković i Zloduh Moriana Lagartije.

O pobedničkom rukopisu: Miroslav Radošević – GLASOVI IZ PODZEMLJA

U ovom romanu je, hvale vredno, izvedena priča o ezoterijskim i istorijskim naslagama urbanog nasleđa Beograda. Autor je uspeo da nađe veoma originalnu perspektivu iz koje bazični triler zaplet prerasta u slojevitu i višeznačnu priču o ljudima i sudbinama, objadinjenih večitom ljudskom voljom i željom za moći i sujetnom potrebom da se ovlada silama, koje svojom drevnošću i uticajima daleko nadilaze ljudska znanja i shvatanja. Narativ je što se tiče ritma i pozicioniranja likova u različitim ali ipak sveprožimajućim epohama izgrađen primereno i skoro bez greške, funkcionalan na nivou ličnih sudbina i kolektivnih političkih i ideoloških udesa, bazično u poslednjih sto i nešto godina a gledano iz pozicija zamišljenog i naznačenog istorijskog okvira priče i duže. Autor je uspeo da vešto izbegne stereotipna ponavljanja scena i pasaža iz romana sa sličnom tematikom kojih ima prilično na ovdašnjoj književnoj sceni (kako domaćih tako i prevedenih) i da izgradi dramatičniju i slojevitiju priču opremeljenu diskretnom ali neophodnom istorijskom aparaturom, didaskalijama i tumačenjima i odlično ukomponovanim smenama istorijskih perspektiva i epoha. Ono što je nesporno je da je Miroslav Radošević napravio odličan međužanrovski roman u koji je uspeo da sažme nasleđe vekovnog trajanja Beograda u ezoterično intoniranoj priči ali i da stvori vektore razumevanja ljudske prirode, sudbine i borbe sa “silama nemerljivim” u kojoj je ljudska mudrost mera otkrivenog znanja i iskustva a želja za moći prvi korak puta ka propasti.

Miroslav Radošević

Uručenje nagrade „Miroslav Dereta” Miroslavu Radoševiću i promocija nagrađenog romana Glasovi iz podzemlja održaće se u „Galeriji 73” na Banovom Brdu početkom decembra, u okviru manifestacije „Dani Čukarice”.

Podelite sa prijateljima:
Share